SwissBiHSwissBiH

Nezaposlenost u eurozoni nikad manja


Autor: Anera

Stopa nezaposlenosti u eurozoni pala je na najniži nivo u više od jedne decenije, pošto domaća tražnja i dalje pruža oslonac rastu.

Eurostat je saopćio da je stopa nezaposlenosti pala na 7,6 odsto u aprilu sa martovskih 7,7 odsto, pri čemu je broj ljudi bez posla smanjen na mjesečnom nivou za 64 hiljade na oko 12,53 miliona.

U aprilu prošle godine stopa nezaposlenosti u bloku jedinstvene valute iznosila je 8,4 odsto, prenosi B92.

Kada je riječ o Evropskoj uniji (EU), stopa nezaposlenosti je u aprilu ostala na martovskom nivou od 6,4 odsto, dok je pala u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosila sedam odsto.

U EU je u aprilu, prema Eurostatu, bilo ukupno 15,8 miliona nezaposlenih muškaraca i žena.

Eurostat je u odvojenom saopćenju iznio preliminarnu procjenu rasta potrošačkih cijena u eurozoni, prema kojoj je međugodišnja inflacija pala u maju na 1,2 odsto, sa aprilskog nivoa od 1,7 odsto.

Prema prvim pokazateljima, od glavnih komponenata inflacije u eurozoni, rast cijena energije je u maju na godišnjem nivou iznosio 3,8 odsto. Slijede hrana, alkoholna pića i duhan sa rastom cijene od 1,6 odsto međugodišnje, usluge sa 1,1 odsto i neenergetski industrijski prozivodi sa 0,3 odsto.

Izvor: PoslovneNovine.ba

Komentar-Kommentar-Comment