SwissBiHSwissBiH

Niče “grad u gradu”: 3.500 stanova i saobraćaj ispod zemlje


Autor: SwissBiH

U Gradu Sunca u Trebinju niče ultra moderan grad sa 3.500 stambenih jedinica koji je praćen svim sadržajima potrebim budućim stanovnicima.

Grad Trebinje je izgradnjom Grada Sunca sa brojnim sadržajima u funkciji turizma, sporta, kulture, ugostiteljstva, hotelijerstva doživio turistički procvat i došao na ljestvicu svjetske destinacije za život i obavljanje poslovnih aktivnosti, piše portal Trebinje live. Sljedeća faza je je izgradnja poslovno – stambenih kompleksa. I faza je 600 stanova sa 150 poslovnih jedinica. Radovi su ugovoreni, finansirani i izgradnja je krenula. Prvi stanovi i poslovni objekti biće izgrađeni do juna naredne godine.

Dinamika izgradnje Novog grada definisana je do 2025. godine sa ukupno 3.500 stambenih jedinica a praćena je svim sadržajima potrebnim budućim stanovnicima. Kompleks se prostire na oko 30 hektara, a već je izvršena priprema građevinskog materijala. Saobraćaj u gradu regulisan je po principu metroa, odnosno odvija se ispod zemlje, ispod stambenih objekata čuvajući hortikulturu, parkove, šetališta, jezera, trimstaze.

Projektovana je i gradska sredina u kojoj će se nalaziti vaspitno – obrazovne ustanove (vrtić i škola), zdravstvene ustanove (Dom zdravlja i Dijagnostičko – klinički centar). Grad je projektovan za nivo evropskog i svjetskog standarda stanovanja gdje se cijene kreću od 2.000 do 6.000 eura po metru kvadratnom u zavisnosti od nivoa luksuzne opremljenosti. Investitor očekuje kooperativnost gradske administracije koji moraju biti svjesni da je u pitanju budućnost Trebinja i Hercegovine.

Ne smije se dozvoliti da se investitor sa ovakvim projektom suočava sa birokratskim preprekama već svi maksimalno moraju biti uključeni kako bi izgradnja Novog Trebinja tekla predviđenom dinamikom. Nema nikakve sumnje da ukoliko bude saradnje sa Gradskom upravom i vlašću da će i ovaj projekat kao i svi do sada biti uspješno završen, piše Trebinje live uz napomenu da je idejni tvorac projekta Rodoljub Drašković

Izvor: BiznisInfo

Komentar-Kommentar-Comment