SwissBiHSwissBiH

Niva procjenjuje stanje u bijeljinskoj Šećerani


Autor: Anera

Srbijanska firma Niva počela je kontrolu opreme, postrojenja i objekata Fabrike šećera u stečaju iz Bijeljine, potvrdio je stečajni upravnik Nebojša Matić, piše Oslobođenje.

– Njihove ekipe pregledaju imovinu, objekte, instalacije, opremu i obećale su da će to završiti u naredna tri do četiri dana, te da će do kraja mjeseca dostaviti svoju ponudu. Na njima je sada da procijene da li im se isplati investirati u imovinu ili objekte ili ne. Njih Šećerana ne interesuje, njih interesuju poslovni prostor, lokacija, infrastruktura… Oni imaju 3-4 fabrike u proizvodnji farmaceutskog materijala i njihova namjera je, kako su kazali, da to prenesu ovdje, isto bi to proizvodili u BiH – kazao je Matić.

Plan ove srbijanske firme je i da, ukoliko sve bude kako treba, u toku ove godine zaposle stotinjak osoba. Predstavnici Nive, kazao je, žele da sagledaju infrastrukturu objekata, nakon čega će procijeniti da li im je povoljnije da kupe Šećeranu ili zemljište u Semberiji, pa da prave novi objekat.

– Nisu došli da gledaju linije za proizvodnju šećera, oni da žele mogu i u Srbiji da kupe za 5 miliona eura šećeranu koja je do prošle godine radila i kojoj ne treba ni dinar investicija da bi opet radial – kazao je Matić te dodao kako je 2. jula Odbor povjerilaca, a 4. jula Skupština, na kojima bi se trebala razmatrati ponuda, ukoliko ona stigne do kraja mjeseca, piše Oslobođenje.

Podsjetio je Matić i kako je Odbor povjerilaca Šećerane donio odluku da se uradi nova procjena vrijednosti njene imovine koja je, prema posljednjoj procjeni, 23 miliona KM. Pismo namjere od kompanije Niva za kupovinu Šećerane stiglo je nedavno, ali će odluku donijeti tek nakon što sagledaju stanje u fabrici.

Ova kompanija bavi se proizvodnjom medicinskog potrošnog materijala u Srbiji i želi da se proširi na BiH te je zbog toga zainteresovana za Šećeranu koja raspolaže s više hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora.

 

Izvor: biznisinfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment