SwissBiHSwissBiH

Njemačke firme skraćuju radno vrijeme kako bi izbjegle otpuštanja


Autor: Anera

Njemačke industrijske kompanije očekuju da će u naredna tri mjeseca skraćivati radno vrijeme, signalizirajući pojačanu upotrebu instrumenta koji im stoji na raspolaganju kako bi se izbjegla masovna otpuštanja u uslovima posustajanja privrednih aktivnosti, pokazalo je u četvrtak istraživanje ekonomskog instituta Ifo.

U naredna tri mjeseca radno vrijeme planira da skrati 8,5 posto od ukupno 2.000 kompanija obuhvaćenih istraživanjem, najviše od početka 2013. godine.

Oko 3,8 posto kompanija već koristi taj instrument, navode u Ifo-u, prenosi Poslovni dnevnik.

Mnoge kompanije u teškoćama koristile su ovu mjeru za vrijeme recesije 2008. i 2009. godine, skraćujući radno vrijeme u periodu niske iskorištenosti proizvodnih kapaciteta i tražeći od vlade da radnicima isplaćuje nadoknade za smanjene plate kako bi sačuvale radna mjesta.

„Usporavanja ekonomije postupno ostavlja trag na tržištu rada”, konstatuje šef Ifovog odjeljenja za ekonomske prognoze Tim Volmeršauzer.

“Njemačka industrija bilježi pad aktivnosti od sredine prošle godine. Skraćeni rad je alat za kojim kompanije mogu da posegnu kako bi zadržale kvalifikovane radnike uprkos teškim ekonomskim vremenima”, tumači Volmeršauzer.

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment