SwissBiHSwissBiH

Norveški stabilizacijski fond bilježi gubitak od 21 milijardu dolara


Autor: SwissBiH

Norveški stabilizacijski fond, jedan od najvećih državnih fondova na svijetu, saopćio je u utorak da je u prvoj polovini 2020. godine zabilježio gubitak na ulaganjima od 188 milijardi norveških kruna, odnosno 21,3 milijarde dolara.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

U saopćenju Fonda navodi se da je gubitak uslijedio prvenstveno zbog pada vrijednosti portfelja dionica i nekretnina u vrijeme globalne pandemije koronavirusa.

U prvih šest mjeseci ove godine Fond je zabilježio gubitak na ulaganjima od 3,4 posto. Zarada u dioničkom portfelju pala je za 6,8 posto, pri čemu su najveći pad od čak 33,1 posto zabilježile dionice naftnih kompanija, prvenstveno zbog pada cijena nafte.

U 2019. godini ostvario je rekordnih 180 milijardi dolara prihoda dobiti, zahvaljujući snažnom rastu tržišta dionica.

Trond Grande, zamjenik direktora Norveškog stabilizacijskog fonda, kazao je da su u prvoj polovini ove godine zabilježena velika kolebanja na berzama.

“Godinu smo započeli s optimizmom, ali širenjem nove vrste koronavirusa po svijetu izgledi na berzi su se brzo promijenili. Tržišta su potom pokazala dobar oporavak u drugom tromjesečju, ali i dalje smo svjedoci velike neizvjesnosti”, kazao je Grande.

Norveški stabilizacijski fond osnovan je 1990. godine radi ulaganja prihoda od prodaje nafte i plina. Spada među najbogatije u svijetu, a na upravljanje mu je povjerena imovina ukupne vrijednosti 1.150 milijardi dolara, uključujući vlasničke udjele u 9.200 kompanija iz cijelog svijeta.

Prihodi iz Fonda se koriste i za potrebe isplate mirovina građana Norveške, a aktuelna vrijednost Fonda odgovara oko 214.000 dolara penzione štednje za svakog građanina te zemlje

Izvor: N1 BusinessLoading..

Komentar-Kommentar-Comment