SwissBiHSwissBiH

Nove pogodnosti zbog poboljšanih pravila o zaštiti potrošača u EU


Autor: Anera

Europski parlament i Vijeće postigli su privremeni sporazum o pravilima koja vode jačoj zaštiti potrošača koje je Europska komisija predložila još u travnju prošle godine, a odnose se na povećanje transparentnosti pri kupnji na internetu i suzbijanju dvojne kvalitete proizvoda na tržištima Europske unije.

– Želimo zaštititi potrošače, osigurati veću transparentnost i strogo primjenjivati pravila u slučajevima prijevare. Potrošači će zahvaljujući novim pravilima znati što kupuju i od koga – izjavio je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Novim pravilima na jedinstvenom europskom tržištu nastojat će se iskorijeniti dvostruki standardi koji su dovodili do toga da se na tržište jedne zemlje u promet stavlja naizgled identičan proizvod kao na tržištu druge zemlje, a da se isti neopravdano razlikuju s obzirom na sastav i svojstva, navedeno je u priopćenju Europske komisije.

– Jednaka pakiranja različitih proizvoda više ne bi trebala zavaravati potrošače. Trgovci koji ih pokušaju zavarati suočit će se s visokim kaznama – upozorila je povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourova.

Posljednjih godina se aktualiziralo pitanje različite kvalitete istih proizvoda nakon analiza provedenih u devet zemalja EU-a kojima je potvrđeno da su proizvodi istog proizvođača koji se mogu kupiti u zapadnim zemljama lošije kvalitete ako se kupuju u istočnim zemljama EU-a.

Iako su se u početku proizvođači opravdavali tim da sastav proizvoda nije uvijek isti jer je proizvod prilagođen različitim okusima potrošača, mnoge su multinacionalne tvrtke kao Hipp i Ferrero odlučile izjednačiti kvalitetu svojih proizvoda, kako bi preduhitrile ove zakonske promjene.

 

Izvor: Poslovnenovine.ba

Komentar-Kommentar-Comment