SwissBiHSwissBiH

Nove projekte OC Jahorina kreditiraju četiri banke sa 55,6 mil KM – Evo koje investicije slijede


Autor: SwissBiH

Olimpijski centar Jahorina zadužiće se 55,6 mil KM kod četiri banke i to kod Nove banke, Unicredit banke u Banjaluci i Mostaru i Sparkasse banke. Ovaj kredit OC će vraćati narednih deset godina tokom kojih će po osnovu kamata platiti više od 14 miliona KM.
****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****
Olimpijski centar ovim kreditom planira finansirati nekoliko kapitalnih projekata, a tender je bio podijeljen je na četiri lota i svaka banka je dobila po jedan.
Najpovoljniji i jedini ponuđač za prvi lot, kojim je predviđeno zaduženje od 19,6 mil KM za finansiranje projektovanja i izgradnje Gondole Poljice, bila je Unicredit banka Mostar.
Za drugi lot kojim je tražen kredit od 10 mil KM za projektovanje i izgradnju polazne, izlazne stanice i garaže Gondole Poljice izabrana je Sparkasse banka Sarajevo.
Treći lot se odnosi na projektovanje i izgradnju žičare Trnovo sa elementima žičare Poljice za šta se OC Jahorina zadužuje 20 mil KM kod Nove banke koja je, takođe, bila jedini ponuđač za ovaj lot.
Ovim iznosom trebalo bi da bude finansirano i zatravnjivanje 200.000 metara kvadratnih staza na Jahorini, osnježavanje glavne staze u ski centru Igrišta, izgradnja novih staza na Igrištima i dokumentacija, nadzor i ostali troškovi u vezi investicije.
Četvrtim lotom predviđeno je zaduženje od 6 mil KM, a tim novcem planirana je izgradnja dječijeg poligona, tabač i osnježavanje druge staze u ski centru Igrišta i izgradnja velikog akumulacionog jezera. Jedini ponuđač za ovaj lot bila je Unicredit banka Banjaluka kojoj je OC i dodijelio ugovor.
Kao obezbjeđenje vraćanja ovog milionskog kredita Olimpijskom centru, između ostalog, trebala je i garancija RS
Izvor: EKapija
Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas

Komentar-Kommentar-Comment