SwissBiHSwissBiH

Novi granični prelaz u Bratuncu čeka usvajanje budžeta


Autor: Anera

Savjet ministara BiH pripremio je izmijenjenu odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta izgradnje graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija, kojom se obezbjeđuje dodatnih 3,5 mil KM i koja bi trebalo da bude usvojena na nekoj od narednih sjednica, međutim kako stvari sada stoje – sve će ostati na tome, i to dok se ne usvoji budžet za 2019.

Inače, početak gradnje graničnog prelaza na mostu između Bratunca i Ljubovije, nazvanog Bratoljub, koči upravo nedostatak ovih 3,5 mil KM s obzirom na to da Uprava za indirektno oporezivanje BiH, koja je nosilac ovog projekta, neće da potpiše ugovor s izvođačem radova dok god se ne obezbijedi sav novac.

“Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača još nije potpisana zato što ne postoji ukupna finansijska konstrukcija potrebna za izgradnju graničnog prelaza. UIO u ovom trenutku ima osiguran samo jedan dio od ukupno projektovane vrijednosti prelaza Bratunac-Ljubovija, koja iznosi 14,5 mil KM”, rekli su Nezavisnim u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Savjet ministara BiH još prije dvije godine donio je Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta Izgradnja graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija, ali na iznos od 11 mil KM. Od ovog iznosa 7 mil KM obezbijeđeno je iz sredstava naplaćenih po osnovu klirinškog duga, a preostalih 4 mil KM iz budžeta u 2018. Izmijenjenu odluku Savjet ministara bi trebalo da usvoji, i to na način da se za ovaj projekat obezbjeđuje 14,5 mil KM te da će osim sedam miliona klirinškog duga još 7,5 mil KM biti obezbijeđeno u budžetu za 2019.

Nova odluka o odobravanju višegodišnjeg projekta u fazi je javnih konsultacija, koje će trajati do 6. avgusta, a odmah nakon toga trebalo bi da se nađe na sjednici Savjeta ministara BiH.

Na pitanje da li će se nakon usvajanja nove odluke kojom se obezbjeđuje 3,5 mil KM moći ići na potpisivanje ugovora sa izvođačem radova, u UIO kažu da su tražili mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH, u kojem je rečeno za Nezavisne da će UIO dobiti odgovor u zakonskom roku.

“U odluci se navodi da će biti obezbijeđeno novih 3,5 mil KM, tačnije u budžetu za 2019. godinu 7 mil KM, ali tog budžeta još nema i niko sa sigurnošću ne može reći šta će Predsjedništvo BiH kao predlagač budžeta reći, ni kako će Parlamentarna skupština BiH glasati. Po svemu sudeći, bez usvojenog budžeta za 2019. teško da će otpočeti izgradnja graničnog prelaza”, ispričao je Nezavisnim izvor blizak Savjetu ministara BiH.

Podsjećanja radi, most između Bratunca i Ljubovije koštao je oko 13 mil EUR, a u potpunosti ga je finansirala i izgradila Republika Srbija još 2017. Međutim, zbog procedura i sporosti Savjeta ministara BiH on još nije u funkciji.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment

%d bloggers like this: