SwissBiHSwissBiH

Novi pogoni i tehnologije: SurTec proizvodi za lidera automobilske industrije


Autor: Anera

Kompanija SurTec-Eurosjaj d.o.o. Konjic otvorila je ove godine novi proizvodni pogon, a radi se o tehnologiji za trivalentno kromiranje. Ova tehnologija je najnoviji standard zaštite, pogotovo u autoindustriji, a temelji se na zamjeni šestovalentnog hroma sa ekološki prihvatljivom verzijom trovalentnog hroma. Novi projekat se radi u saradnji sa švedskom firmom Zinkteknik koja je smještena u Mostaru i sa kojom imaju dugogodišnju, uspješnu saradnju.

“Svi metalni dijelovi koji se ljevaju u Zinktekniku, dolaze u našu kompaniju na dekorativno hromiranje, nakon 100% kontrole vraćaju se u Zinkteknik odakle dalje idu na ugradnju”, izjavio je za naš portal Ahmed Mašić, diplomirani inženjer hemije i tehnolog.

Pogon je potpuno nov i u njega su uložena višemilionska sredstva. Instalirana je nova oprema sa novim hemikalijama. U početku linija je bila namijenjena samo za usluge Zinkteknik-a dok je kasnije proširena za potencijalne nove tehnologije.

“Sada možemo neke druge kupce sa heksavalentnog kroma prebaciti na trivalentni krom jer želimo da potaknemo ekološku svijest naših kupaca, naročito onih koji vrše izvoz svojih proizvoda”, navodi Mašić.

U pogonu se trenutno radi prva smjena, jer je u toku probna proizvodnja, nakon čega će se otvoriti na desetine radnih mjesta.

“Plan nam je da upošljavamo žene zato što se radi o delikatnom postupku kačenja vrlo sitnih komada na vješače, a poznato je da su žene u takvim poslovima puno preciznije i pedantnije”, kaže nam on.

Naglašava da je razlog tome i što autoindustrija ima preciznije zahtjeve od avioindustrije i u tom pogonu je sve urađeno kako bi se zadovoljili ti visoki standardi i zahtjevi koji se tiču sigurnosti radnika i okoline.

Pored pokretanja novog proizvodnog pogona SurTec-Eurosjaj radio je i na remontu postojećih linija kako bi zaštitili postojeću proizvodnju i povećali njene kapacitete.

“Kao lideri u ovom poslu, moramo zadovoljiti sve kraće rokove za isporuku. Kupci traže više robe, s kraćim rokovima isporuke i trenutno smo završili dvije linije. Jedna linija radi za autoindustriju, a dok se u drugoj liniji koja radi alkalni cink proizvodnja povećala za 50 posto”, ističe naš sagovornik, dodajući da je i u tom pogonu pogonu došlo do povećanja broja radnih mjesta, te da linija radi 24 sata dnevno.

Kada je riječ o planovima, do kraja avgusta planiraju remont još jedne linije alkalnog cinka na vješačima te instaliranje nove, potpuno automatizovane, linije za kiselo cinčanje u bubnjevima.

“Pored svih ulaganja u opremu i hemiju koju uzimamo kako bi naši procesi bili bolje kontrolisani, kompanija ulaže velika sredstva i u softverska rješanja kako bi cjeloviti proces proizvodnje bio kontrolisan i zaštićen”, navodi naš sagovornik.

Generalno, SurTec-Eurosjaj posluje u jednoj od najznačajnijih i najuspješnijih godina do sada.

Uspjeli su ostvariti sve zacrtane ciljeve, a ono što ih čini jedinstvenim na širem području regije jeste što su firma koja posjeduje 23 različite tehnologije površinske zaštite na jednoj lokaciji, uz ispunjavanje visokih standarda koje postavljaju korisnici usluga u oblasti zaštite metala.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment