SwissBiHSwissBiH

Objavljen međunarodni tender za sarajevske trolejbuse


Autor: Anera

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je međunarodni tender za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa posljednje generacije koji će se uskoro naći na ulicama Sarajeva. Cijelu proceduru oko izbora proizvođača vode eksperti ove banke.

Radi se o najvećoj nabavci vozila nakon rata koju su uradili Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja KS u saradnji sa EBRD-om. Ukupan iznos planirane nabavke iznosi 15 miliona eura.

“Novi trolejbusi će uveliko olakšati funkcionalnost javnog prevoza u Kantonu. Kako smo i obećali, Sarajevo će dobiti moderene trolejbuse kakvi se mogu vidjeti u gradovima širom svijeta”, rekao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

“Ovo je samo početak. Kada proširimo trolejbusku mrežu do Vogošće, nabavit ćemo još vozila”, rekao je premijer KS Edin Forto.

U trolejbuse će biti ugrađena najsavremenija elektro oprema, kao pogon će se koristiti ekološki motori koji zahtijevaju minimalno održavanje, veoma su pouzdani i dugovječni u eksploataciji. Svaki od njih imat će bateriju, koja omogućava kretanje bez mrežnog napajanja minimalno 10 kilometara što je sjajna pretpostavka za proširenje linija trolejbuskog saobraćaja. Pored unapređenja komfora prevoza putnika, nabavkom ovih vozila značajno se smanjuje emisija ugljen monoksida, budući da će vozila biti 100 posto na električni pogon.

Biće opremljena informacionim sistemom za putnike, koji će se sastojati od displeja i zvučnika u putničkom prostoru vozila, putem kojih će se vršiti najava narednih stanica na ruti vozila, te davati druge obavijesti. Svi displeji su opremljeni LED diodama te će biti lako uočljivi. U unutrašnjosti će biti ugrađeni i LCD monitori sa mogućnosti prikaza video sadržaja. U putničkom prostoru i kabini vozača će biti postavljene kamere za video nadzor, sa mogućnošću naknadnog pregledavanja video zapisa, što je značajan doprinos sigurnosti putnika.

Trolejbus će biti veoma ugodan za vožnju jer će imati dobru amortizaciju i praviće veoma malo buke kako u putničkom prostoru tako i vani. Trolejbusi će bit pod punom petogodišnjom garancijom koja podrazumijeva potpuno servisiranje u datom periodu.

Opremljeni su naprednim sistemima naplate karata, brojanja putnika, pristupom osoba sa invaliditetima, sofisticiranom i razdvojenom klimatizacijom i grijanjem putničkog prostora, LED osvjetljenjem i povećanim komforom kod ulaska i izlaska putnika iz vozila.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment