SwissBiHSwissBiH

Odobreno preuzimanje: Vitinka preuzima Vitaminku


Autor: Anera

Kompaniji “Vitinka” iz Zvornika Konkurencijsko vijeće BiH je na odobrili preuzimanje banjalučke Fabriku za preradu voća i povrća “Vitaminku.

Konkurencijsko vijeće ocjenjuje dopuštenom koncentracija na tržištu proizvodnje i prodaje osvježavajućih bezalkoholnih negaziranih pića u Bosni i Hercegovini koja će nastati stjecanjem kontrole putem povezanih privrednih subjekata Vitinka a.d. Zvornik i Sinovi i oci d.o.o. Banja Luka, nad privrednim subjektom Vitaminka a.d. Banja Luka kupovinom većine dionica vlasničkog kapitala.

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine je zaprimilo zajedničku prijavu namjere koncentracije privrednih subjekata “Vitinka” i “Vitaminka”.

Podsjećamo, pismo namjere između vlasnika ovih kompanija potpisano je 18. aprila 2019. godine. “Vitinka” je još ranije planira da izmiri obaveze “Vitaminke” te da proširi proizvodnju u djelatnosti bezalkoholnih pića, odnosno proizvodnje sokova.

Većinski vlasnik banjalučkog preduzeća je ” Kreis-Industriehand” s vlasničkim udjelom od 76,6 odsto.

Inače, “Vitaminci” u posljednjih nekoliko godina ne ide najbolje. Prošlu godinu završili su sa gubitkom od 2,4 miliona maraka, čime se akumulirani gubitak u posljednje dvije godine popeo na oko 4,6 miliona KM. Uzrok toga vide u nedostatku sirovine i radne snage.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment