SwissBiHSwissBiH

OPEC poručio Evropskoj uniji da ne može nadomjestiti rusku naftu


Autor: SwissBiH

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak je poručila Evropskoj uniji da trenutne i buduće sankcije Rusiji mogu stvoriti jedan od najvećih šokova na tržištu nafte te da taj savez ne može zamijeniti ruske količine i neće povećati svoju proizvodnju.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

U vrijeme dok Brisel planira nove sankcije ruskom energetskom sektoru, zvaničnici EU-a u Beču su održali sastanak s predstavnicima OPEC-a uslijed poziva zapada toj grupi od 13 država da poveća proizvodnju.

“Moglo bi doći do gubitka od sedam miliona barela ruske nafte i drugih energenata dnevno, zbog trenutnih i budućih sankcija i drugih radnji”, rekao je glavni sekretar OPEC-a Mohammad Barkindo.

Uzevši u obzir trenutno stanje u sektoru, nastavio je Nigerijac, “bilo bi gotovo nemoguće zamijeniti gubitak količina te magnitude“.

EU je ponovno pozvala države OPEC-a da razmotri povećanje proizvodnje kako bi se ublažio rast cijene, rekao je predstavnik Evropske komisije Reutersu.

Predstavnici Unije OPEC-u su naglasili da taj savez ima odgovornost osigurati ravnotežu na tržištima energenata, kazao je predstavnik EK-a.

Energetski savez dosad je odbio pozive SAD-a i Međunarodne agencije za energiju da poveća svoju proizvodnju da bi se ublažio rast cijena koji je prošli mjesec bio najviši u posljednjih 14 godina.

EU smatra kako OPEC može povećati proizvodnju iz rezervnih kapaciteta, stoji u OPEC-ovom dokumentu u posjedu Reutersa.

Barkindo je rekao kako je trenutna nestabilnost tržišta posljedica “nefundamentalnih faktora“ izvan OPEC-ove kontrole, signalizirajući da države neće povećati svoju proizvodnju.

Trenutne članice OPEC-a su Alžir, Angola, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Kongo, Saudijska Arabija, UAE i Venezuela.

OPEC+, prošireni format saveza kojem se pridružila i Rusija, u maju će povećati proizvodnju za 432.000 barela u sklopu planiranog postepenog napuštanja rezova u proizvodnji uvedenih tokom pandemije koronavirusa

Izvor: N1 Biznis

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment