SwissBiHSwissBiH

Osam od deset najgorih aerodroma na svijetu nalazi se u EU


Autor: NAL

U Evropskoj uniji nalazi se osam od deset najgorih aerodroma u svijetu, pokazalo je novo istraživanje vodeće grupe za zaštitu prava putnika AirHelp.

Istovremeno, samo tri od deset najboljih svjetskih aerodroma su u zemljama EU. Aerodromi u Francuskoj, Malti, Holandiji, Portugaliji, Rumuniji i Britaniji spadaju među globalno najgore po uslugama, uključujući let na vrijeme.

Rang lista napravljena je na osnovu zvaničnih podataka o letovima i istraživanju koje je obuhvatilo 40.000 putnika.

AirHelp, grupa koja tvrdi da je vodeći svjetski stručnjak za prava putnika, zaključila je da je aerodrom Portela u Lisabonu najgori među 132 vazdušne luke u svijetu obuhvaćene istraživanjem.

Holandski aerodrom u Eindhovenu je na 130. mjestu, aerodrom u Bukureštu je 129., Međunarodni aerodrom na Malti 128., aerodrom u Manchesteru 127., pariski Orly 126., aerodrom u Portu 125., a londonski Gatwick 123.

Kriterijum vjerovatnoće da let bude na vrijeme, izračunate na osnovu statističkih podataka, doprinosi ukupnom skoru sa 60 posto, a usluge za potrošače (rad službi za korisnike, redovi, čistoća) i mogućnosti za obrok i kupovinu na aerodromu sa po 20 posto.

AirHelp je istraživao samo “popularne aerodrome” i one za koje je mogao da prikupi dovoljno podataka.

Rang lista je pokazala da je najbolja vazdušna luka u svijetu, kao i godinu ranije, katarski međunarodni aerodrom Hamad, a slijedi aerodrom u Tokiju.

Među deset najboljih su samo tri iz EU – atinski međunarodni aerodrom je na trećem mjestu dok je 2018. bio drugi, peti je aerodorom u Gdanjsku, a deveti Tenerife North.

Stručnjaci za avijaciju rekli su za EURACTIV da, s obzirom na to da kriterijum leta na vrijeme ima tako veliki udio u ukupnom skoru, ne čudi što su Hamad, Atina i Tenerife tako dobro pozicionirani jer na njima gotovo da nema kašnjenja zbog vremenskih prilika.

Nepovoljne vremenske prilike razlog su što među deset najboljih aerodroma nema američkih na kojima su uobičajena kašnjenja zbog nevremena. Najbolje plasirani američki aerodrom je onaj u Atlanti, na 34. mjestu.

Podaci Eurostata pokazuju da je svako šesto putovanje u EU u 2017. obavljeno avionom odnosno da je registrovano 218 miliona putovanja avionom od ukupno 1,3 milijarde

Izvor: PoslovneNovine

Komentar-Kommentar-Comment