SwissBiHSwissBiH

Otvoren Međunarodni sajam “Dani trešnje 2019”


Autor: Anera

Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma “Dani trešnje 2019”, koji je okupio preko 300 izlagača, otvoren je u srijedu u Vrapčićima kod Mostara, a otvorio ga je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Osim prezentacije poljoprivrednih proizvoda, na ovogodišnjem sedamnaestom izdanju Sajma izlagači iz Albanije, Republike Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Turske i BiH imat će priliku promovirati i stare autohtone zanate zemalja iz kojih dolaze.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je u svom obraćanju kako su sajmovi i biznis forumi sasvim sigurno najbolja prilika za prezentaciju privrednih i investicionih potencijala, za susrete privrednika iz BiH, čitave regije i širega područja te dobra prilika da se razgovara o najboljim modelima daljeg jačanja poslovnog okruženja i stavljanja svih potencijala u funkciju ekonomskog razvoja BiH.

“Takav je, naravno, i ovaj sajam koji je dobra prilika da se, prije svega, prezentiraju ozbiljni potencijali koje posjeduje Hercegovina kako u oblasti investicionih projekata, tako i u oblasti poljoprivrede i turizma”, poručio je Zvizdić.

Dodao je kako je samo Hercegovačko-neretvanski kanton u prvom kvartalu ove godine imao oko 25 do 30 hiljada turista s ostvarenih skoro 40 hiljada noćenja što, kako je ocijenio, govori o stalnom rastu turizma kao jedne vrlo bitne privredne grane.

“Ono što treba raditi jeste da ubrzamo postojeće administrativne procedure kako bi intencije investitora mogle da padnu na plodno tlo, a što se tiče same Hercegovine, ona kroz svoje historijske, prirodne, kulturno-historijske, turističke i ekonomske potencijale ima zaista šta ponuditi i domaćim i stranim investitorima i ja sam siguran da će se ti projekti nastaviti”, poručio je Zvizdić kojemu je tom prilikom dodijeljeno i prestižno priznanje Sajma “Zlatna trešnja s medaljom”.

Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Edin Mušić kazao je kako je bio dio tima koji je prije 17 godina, kada je sajam tek pokrenut, htio stvoriti jedan novi brend i osmisliti nešto što će nositi jednu snažnu poruku ovog podneblja, a to je kult trešnje.

“Mislim da smo time pokrenuli jedan opšti naboj kultivizacije prostora, tako da je trešnja možda ostala u drugom planu, ali su se razvile mnoge druge vrste i na ovom području su sada milioni kilograma raznog voća i povrća. Sajam trešnje je bio jedan katalizator za razvoj poljoprivrednih i onih voćarskih kultura na ovom prostoru i on već sada poprima jednu drugu dimenziju i pokušava da bude spoj između poljoprivrede, prehrane i turizma. On je danas i Sajam trešnje ali i spoj za nešto što nas očekuje u narednom periodu”, ocijenio je Mušić.

Po riječima direktora Sajma Salema Bubala, ovogodišnji “Dani trešnje”, čiji je partner Obrtnička komora Federacije BiH, uz sve navedeno, žele zaštiti turističku privredu i turističke proizvode na ovim prostorima.

“To ćemo učiniti upravo preko starih, autohtonih zanata koji postaju turistički brend i turistički proizvod, ne samo u Gradu Mostaru ili Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini”, kazao je Bubalo.

Istakao je kako Sajam ima i humanitarni karakter pa će tako posjetioci kupovinom dobrovoljnih humanitarnih ulaznica donirati sredstva koja će preko Centra “Los Rosales” ići za djecu s poteškoćama u razvoju, a ujedno i sudjelovati u nagradnoj igri.

Nagrade su osigurali Međunarodni aerodrom Tuzla i Aerodrom Mostar kojima su tom prilikom uručena i posebna priznanja Sajma.

U okviru svečanog otvaranja potpisan je i Sporazum o prijateljstvu i saradnji između Grada Mostara i Grada Zrenjanina iz Republike Srbije te između Grada Mostara i Grada Skoplja iz Republike Sjeverne Makedonije, a upriličena je i prezentacija gondolsko-panoramske žičare koja bi, kao budući turistički proizvod, opsluživala planinski, turističko-rekreacijski masiv Rujište.

Sedamnaesto izdanje “Dana trešnje” održava se do 21. juna, a u sklopu njega bit će upriličen upriličeno i nekoliko stručnih naučnih predavanja, prezentacija projekata te promocija proizvoda uz raznovrsnu gastro ponudu. Organizator sajma je Turističko udruženje Sjever Mostar.

 

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment