SwissBiHSwissBiH

Otvoren pogon za proizvodnju sanduka za pčelinje košnice u Brčkom


Autor: Anera

Brčko Distrikt je dobio pogon za proizvodnju sanduka za košnice, a investiciju su pomogli USAID, Ambasada Švedske u BiH i SWG organizacija.

Pokretač ove priče je Udruženje građana Golub, a koje su podržala dva brčanska udruženja pčelara Matica i Pčela, prenio je Agroportal.

Aktivnosti oko uređenja prostora za pogon namijenjen proizvodnji sanduka za košnice počele su prošle godine u avgustu i završene ovih dana, a u njemu je radno angažovano desetak ljudi. Pogon se sastoji iz dva dijela, u prvom će se proizvoditi košnice i dijelovi za nju, dok je u drugom dijelu planirana prerada pčelinjeg voska za satne osnove.

– Kapacitet je oko 300 košnica na mjesečnom nivou, a dnevna proizvodnja satnih osnova je oko nekih 60 kilograma. Satne osnove po kilogramu, ako je zaista pčelinji vosak, su koštaju od 18 do 24 KM, a košnica može da bude od nekih 60-65 do oko 105 KM – rekao je Milan Dragičević, predsjednik Udruženja građana Golub.

Pogon je prvenstveno planiran kao potreba da se pomogne pčelarskim udruženjima s prostora Brčko Distrikta, ali se vijest o ovom pogonu brzo proširila pa su se javili i pčelari iz drugih opština.

 

Izvor: ekapija.ba

Komentar-Kommentar-Comment