SwissBiHSwissBiH

Otvoren poziv: 90.000 eura za prekogranični region Drina-Tara, Drina-Sava i Krš


Autor: Anera

Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) u okviru projekta “Podrška ekonomskoj diversifikaciji ruralnih područja u jugoistočnoj Evropi (SEDRA)” otvara poziv za prijedloge u okviru Grant šeme za prekogranične regione: Drina-Tara, Drina-Sava i Krš.

Opći cilj ABD Grant sheme u okviru SEDRA projekta je doprinijeti diversifikaciji ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima JIE, kroz jačanje odabranih lanaca vrijednosti u specifičnim prekograničnim regijama.

Cilj grant šeme je razvoj održivih poslovnih modela u strukturno slabim graničnim regionima kroz poboljšanje proizvodnje, prerade i marketinga tradicionalnih proizvoda (što uključuje poljoprivredne i prehrambene proizvode životinjskog i biljnog porijekla, npr. žitarice, povrće, voće, meso i mesne proizvode), jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, ljekovite i biljne biljke, itd.), šumski proizvodi, kulinarske tradicije i seoski turizam.

Ukupna vrijdnost projekta procjenjuje se na 90.000 eura, s tim da SWG zadržava pravo da ne dodijeli sva raspoloživa sredstva.

Na poziv se mogu prijaviti individualni proizvođači, kao i lokalna ili prekogranična partnerstva. Minimalni iznos granta je 1.000 eura, a maksimalni 10.000 eura. Vrijednost bespovratne pomoći za svakog korisnika može biti do 60% od ukupnih prihvatljivih troškova (60% jednaka maksimalnom iznosu od 10.000 EUR). Preostali troškovi projekta moraju se finansirati od korisnika ili drugih izvora.

Grant će biti dostupan privatnim, civilnim i javnim entitetima iz sljedećih zemalja i opština u prekograničnim regionima:

Prekogranična regija “Drina-Tara” (zemlje i opštine):

Srbija: Ljubovija, Bajina Bašta, Prijepolje, Priboj, Čajetina i Užice;

Crna Gora: Bijelo Polje i Pljevlja;

Bosna i Hercegovina: Višegrad, Rudo, Goražde, Srebrenica, Bratunac i Milići;

Prekogranična regija “Drina-Sava” (zemlje i opštine):

Bosna i Hercegovina: Bijeljina, Ugljevik, Lopare, Brčko Distrikt i Donji Žabari;

Srbija: Sremska Mitrovica, Šid, Bogatić, Loznica i Šabac;

Prekogranična regija “Krš“ (zemlje i opštine):

Crna Gora: Herceg Novi, Tivat, Kotor i Nikšić

Bosna i Hercegovina: Ljubuški, Čitluk, Stolac, Čapljina, Ravno, Neum, Berkovići, Bileća, Gacko, Ljubinje, Nevesinje, Trebinje.

Koncept projekta zajedno sa traženom dokumentacijom treba biti dostavljen elektronskim putem na e-mail adresu: abda@swg-seerural.org

Rok za podnošenje projektnih prijedloga je 19.08.2019. godine.

 

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment