SwissBiHSwissBiH

Ovo je 10 država sa najvećim zlatnim rezervama na svijetu


Autor: SwissBiH

Financijska kompanija “Nasdaq” je objavila listu deset država koje imaju najveće rezerve zlata na svijetu.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Na prvom mjestu su Sjedinjene Američke Države sa 8.133 tone zlata. Navedena količina je jednaka ukupnoj količini zlata koju imaju sljedeće tri zemlje na ovoj listi. Vrijednost američke rezerve zlata iznosi 465 milijardi dolara. Većina zaliha smještena je u trezoru “Fort Knox”, koji se nalazi u saveznoj državi Kentucky.

Njemačka je sa 3.362 tone druga po rezervi zlata, a od ekonomske krize iz 2008. godine kontinuirano kupuje zlato.

Italija je na trećem mjestu i ima rezervu od 2.452 tone zlata, a četvrta je Francuska sa 2.436 tona. Među ovom francuskom rezervom je i 100 tona zlatnih novčića.

Rusija je sa 2.295 tona na petom mjestu, dok je Kina na šestom sa 1.948 tona. Većina rezerve najmnogoljudnije države svijeta je sadržana u novcu stranih valuta, a ne u samom zlatu.

Švicarska je sedma sa 1.040 tona zlata, te ima najveće rezerve zlata po stanovniku u odnosu na sve ostale zemlje svijeta.

Na osmom mjestu je Japan sa 765 tona.

Indija je deveta sa 658 tona i druga je u svijetu po korištenju zlata, jer je ono vrlo prisutno i popularno i na vjenčanjima.

Posljednja na ovoj listi je Nizozemska sa 613 tona rezerve zlata.

U Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) su napomenuli da se rezerve zlata koriste kao osiguranje u slučaju ekonomske krize. Kupovina zlata smanjila se tokom pandemije koronavirusa, a centralne banke pojedinih država prodale su dio rezervi kako bi nacionalne ekonomije učinile likvidnijima

Izvor: Manager.ba

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment