SwissBiHSwissBiH

Ovo je najcjenjenija zemlja na svijetu


Autor: SwissBiH

Rezultati najnovije globalne ankete o liderstvu pokazuju da je Njemačka treću godinu zaredom najcjenjenija zemlja na svijetu i da je za sobom ostavila Kinu, Rusiju i Sjedinjene Države koje se bore za drugo mjesto, prenosi Guardian.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Njemačka je po rezultatu godišnje ankete daleko ispred ostalih svjetskih sila, pošto je 44 posto ispitanika smatra globalnim liderom.

Sjedinjene Američke Države su dobile 33 posto glasova, dok Kina i Rusija zaostaju za 1 odnosno 3 procenta.

Rezultati su prikupljeni u okviru godišnjeg istraživanja koje je sprovela konzultantska agencija Gallup, prenosi Nova ekonomija.

Time se u pitanje dovodi nedavna tvrdnja američkog sekretara Majka Pompea da su Sjedinjene Države savršeno pozicionirane kao svjetski lider koji ideološki može da se suprotstavi Kineskoj komunističkoj partiji.

Anketa je sprovedena među punoljetnim stanovništvom 135 zemalja u 2019. godini, prije pandemije korona virusa.

Zbog lošeg upravljanja krizom izazvanom pandemijom, uslijed koje su postale jedno od najvećih svjetskih žarišta Covida 19, SAD bi u rejtingu mogle još više da padnu u narednim istraživanjima.

Istraživanje je demantiralo tvrdnje Donalda Trumpa da je popravio ugled svoje države u svijetu.

U prilog tome ide podatak da su SAD bile najcjenjenija zemlja na svijetu tijekom svih godina administracije Baraka Obame, izuzev 2011. godine, a da su za vrijeme Trumpove administracije izgubile na popularnosti.

– S druge strane Njemačka kancelarka Angela Merkel, koliko god je neki voljeli ili ne, pokazala se kao jedan od najpouzdanijih lidera u izuzetno nesigurnim vremenima, kako u Europi tako i u svijetu – objasnio je glavni urednik u kompaniji Gallup, Muhamed Junis.

Povjerenje u američko vodstvo je najniže u europskim zemljama saveznicima SAD gdje samo 24 posto ispitanika ima povjerenje u tu zemlju kao lidera.

Slično je i u Australiji gdje Ameriku, kao svjetskog lidera, smatra svega 23 procenta ispitanika.

Jedini kontinent gdje je ugled SAD pretežno pozitivan je Afrika, gdje je oko 52 posto ispitanika vidi kao globalnog lidera, prenosi Nova ekonomija

Manager.baLoading..

Komentar-Kommentar-Comment