SwissBiHSwissBiH

Ovo je najprofitabilnija kompanija na svijetu u 2019.


Autor: Anera

Saudijski državni naftni div Aramco izvijestio je u ponedjeljak o 11,6 posto manjoj neto dobiti u prvoj polovini godine zbog pada cijena nafte na svjetskim tržištima.

„U prvoj polovini 2019. neto dobit kompanije iznosila je 46,9 milijardi dolara, u usporedbi s 53 milijarde dolara u istom razdoblju lani”, stoji u saopćenju kompanije.

„Usprkos nižim cijenama nafte tokom prve polovine 2019. godine nastavili smo bilježiti dobre rezultate i snažan slobodni novčani tok”, kazao je izvršni direktor Aramca Amin Nasser.

To je prvi polugodišnji izvještaj saudijske kompanije koja je u aprilu prvi put u istoriji omogućila uvid u svoje poslovne knjige u kontekstu priprema za pribavljanje kapitala.

I pored pada dobiti, Saudi Aramco je ostao najprofitabilnija kompanija na svijetu, objavio je CNN Business, prenosi BiznisInfo.

Poređenja radi, američki Apple u prvoj polovini finansijske godine imao profit od 31,5 milijardi dolara.

Objava o padu dobiti, uzrokovanom nižim cijenama nafte, vremenski se poklopila s obnovljenim špekulacijama o pripremama Aramcoa za uvrštenje dionica u kotaciju inostranih berzi.

U danas objavljenom saopćenju IPO se ne spominje.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman svojedobno je izjavio da će Aramcove dionice biti uvrštene u berzovnu kotaciju krajem 2020. ili početkom 2021. godine.

Saudijska Arabija planira prodati do pet posto udjela u najvećoj svjetskoj energetskoj kompaniji i nada se pribaviti do 100 milijardi dolara.

Planirani IPO temelj je programa reformi koje je osmislio princ Mohammed kako bi ublažio ovisnost saudijskog gospodarstva o nafti.

Rijad nije naveo u kotaciju koje će burze dionice biti uvrštene a za dio tog velikog kolača bore se London, New York i Hong Kong.

Izvor: Hina / CNN Business / BiznisInfo

 

Komentar-Kommentar-Comment