SwissBiHSwissBiH

Ovo su zemlje sa najboljim zdravstvenim sustavom na svijetu


Autor: SwissBiH

Indeks prosperitetnosti određivao se na osnovu 104 kriterija, poput tradicionalnih vrijednosti, ekonomije, stope zaposlenosti…

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Pandemija koronavirusa Covid-19 traje već više od godinu i žestoko je uzdrmala sve ekonomije svijeta.

A koja zemlja je najspremnije dočekala pandemiju i sve efekte koje je napravila, možemo vidjeti po kvalitetu zdravstvenog sustava. Londonski institut Legatum početkom 2019, dakle godinu prije pandemije, objavio je godišnju listu najprosperitetnijih zemalja na svijetu.

Indeks prosperitetnosti određivao se na osnovu 104 kriterija, poput tradicionalnih vrijednosti, ekonomije, stope zaposlenosti… Jedan od najvažnijih kriterija bio je i zdravstvena njega u svakoj od zemalja, pa je na osnovu toga izvučena posebna lista.

Ovo je lista zemalja koje, po Legatumu, imaju najbolji sistem zdravstvene zaštite te su, analogno, najspremnije dočekale pandemiju i veliki pritisak na zdravsveni sustav:

19. Velika Britanija – Britanski Nacionalni zdravstveni sistem (NHS) je možda jedan od “najsjajnijih dijamanata” na kraljevskoj kruni. Usprkos tome što je NHS u stalnom sukobu sa politikom, Britanci i dalje imaju besplatno zdravstveno osiguranje za sve svoje građane.

18. Francuska – prosječan životni vijek Francuza je 83 godine. Nije samo do vina i kvalitetnog sira, ima nešto i u zdravstvu.

17. Novi Zeland – jedna od fizički najaktivnijih zemalja na svijetu, a prosječan životni vijek je 81 godina.

16. Španija – zemlja sa najvećim brojem liječnika po glavi stanovnika, čak četiri ljekara „pokriva“ tisuću ljudi.

15. Južna Koreja – besplatno zdravstveno osiguranje koristi 97 posto populacije.

14. Finska – zemlja čije stanovništvo ima najviše povjerenja u javno zdravstvo.

13. Katar – najbolji zdravstveni standardi na Bliskom istoku.

12. Njemačka – uprkos ljubavi prema pivu i kobasicama, Njemci su jedna od najzdravijih nacija u Europi. Prosječan životni vijek im je 81 godina.

11. Belgija – obavezno zdravstveno osiguranje ova evropska zemlja obezbjeđuje za sve njene građane.

10. Australja – lijepo vrijeme osiguralo je Australiji status jedne od najzdravijih nacija na planeti. Prosječan životni vijek je skoro 83 godine, što je stavlja na 4. mjesto na listi najdugovječnijih naroda.

9. Hongkong – 11 privatnih i 42 javne bolnice koje služe populaciju od 7,2 milijuna ljudi.

8. Nizozemska – tri godine zaredom Nizozemska je prva na listi najboljih zdravstvenih sustava u Europi.

7. Norveška – zdravstveno osiguranje je besplatno za djecu ispod 16 godina, ali odrasli plaćaju. Ovo je država koja najviše novca ulaže u sustav zdravstvene zaštite na cijelom svijetu.

6. Švedska – muškarci u Švedskoj zauzimaju 4. mjesto najdugovječnijih pripadnika jačeg pola na listi svjetskih nacija sa prosječnim životnim vijekom od 80 godina.

5. Austrija – zdravstveno osiguranje košta 25 eura mjesečno, što nije mnogo s obzirom na prosječne neto zarade od 3.800 eura.

4. Japan – stanovnici ove zemlje imaju najduži životni vijek na planeti, skoro 84 godine. Nažalost, to je izazvalo demografske promjene u zemlji jer nacija naglo stari.

3. Švicarska – bogata, prelijepa i nevjerovatno zdrava! Sve što se traži od jedne države. Zdravstveno osiguranje je univerzalno, a svi građani imaju mogućnost doplate za određene vrste usluga.

2. Singapur – ako je prosječan životni vijek 83 godine, onda to dovoljno govori o zdravstvu u ovoj zemlji.

1. Luksemburg – ušuškana između Belgije, Francuske i Njemačke, bogata državica se našla na prvom mjestu najboljih zdravstvenih sustava u svijetu, s prosječnim životnim vijekom od 82 godine

Izvor: Manager.ba

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment