SwissBiHSwissBiH

Panika u SAD zbog slobode govora na Twitteru!


Autor: SwissBiH

Nakon što je američki milijarder Elon Musk preuzeo vlasništvo nad Twitterom, uz obećanje da će smanjiti cenzuru na platformi i omogućiti apsolutnu slobodu govora, broje američke organizacije za ljudska prava izrazile su svoju zabrinutost zbog nedostatak ograničenja na ovoj socijalnoj mreži! Zabrinutost je izrazio čak i Amnesty International!

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

“Zabrinuti smo zbog koraka koje bi Twitter mogao poduzeti protiv politika i mehanizama napravljenih da zaštite korisnike. Posljednja stvar koja nam treba je Twitter koji namjerno zatvara oči pred nasilnim i uvredljivim govorom prema korisnicima, posebno prema ranjivim grupama, uključujući žene, transrodne osobe i druge,” objavio je Amnesty International koji očigledno izjednačava slobodu govora i govor mržnje.

I brojne druge američke organizacije za (navodnu) zaštitu ljudskih prava izrazile su zabrinutost nakon Muskovog preuzimanja Twittera. Pitaju se da li to znači i da će ova društvena mreža vratiti suspendovane profile, poput naprimjer profila bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa ili profila naučnika dr. Roberta Melonea, čovjeka koji je izumio mRNA vakcine, ali čija razmišljanja nisu u skladu sa mainstream korona narativom.

Ukratko, pojedine organizacije za ljudska prava širom Amerike, koje se većinom sve finansiraju od grantova američke Vlade, tehnoloških giganata i farmaceutskih proizvođača, izuzetno su zabrinuti zbog moguće slobode govora koju bi korisnici mogli dobiti nakon Muskovog preuzimanja. Interesantno, te iste organizacije za zaštitu ljudskih prava nisu reagirale kada su pojedine društvene mreže odlučile da kao legitimne odobre pozive na ubistva pojedinih svjetskih političara. To začudo za njih nije bio govor mržnje.

Tako je, naprimjer, nedavno i kolumnista Washington Posta izrazio veliku zabrinutost zbog toga što jedan milijarder (Elon Musk, op. r.) hoće da preuzme medij kakav je Twitter. Naravno, tom je prilikom kolumnista “zaboravio” pomenuti da je vlasnik Washington Posta, novine u kojoj on radi, jedan drugi američki milijarder – Jeff Bezos

Elon Musk je u svom pismu namjere, kojeg je poslao upravi Twittera sa ponudom za kupovinu, posebno podcrtao slobodu govora. On vjeruje da je sloboda govora, koja je inače u SAD bila zagarantovana američkim ustavom i brojim međunarodnim konvencijama do pojave koronavirusa, “temelj funkcionalne demokratije”, pri čemu je Twitter nazvao “gradskim trgom na kojem se slobodno raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovječanstva”

Izvor: Beta.ba

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas



 

Komentar-Kommentar-Comment