SwissBiHSwissBiH

„Pavgord“ i „Galens“ kupili Pavlović banku


Autor: Anera

Firme „Pavgord“ Foča i „Galens“ Novi Sad kupile su jutros na Banjalučkoj berzi akcije Pavlović International Banke u iznosu od sedam miliona KM čime su postali vlasnici oko 40 posto banke.

Prethodno je „Pavgord“ dobio saglasnost Agencije za bankarstvo Republike Srpske za dokapitalizaciju Pavlović banke kojom će steći 30 posto vlasništva.

„Galensu“ nije bila potrebna saglasnost jer u ovoj fazi preuzima oko 10 posto akcija.

Nakon nekoliko puta odgađane dokapitalizacije Pavlović International Banke 13. juna je raspisan novi javni poziv za prodaju akcija te banke. Cijeli postupak je završen jutros, objavio je portal Capital.

Fočanska i novosadska firma planiraju da ponude Vladi Republike Srpske otkup 43 miliona KM potraživanja institucija i preduzeća RS od Fabrike glinice (FG) „Birač“, a kako bi ispunili uslove za to već su kupili hotel „Jahorina“, te im je neophodna i banka.

Podsjećamo, Vlada RS zaključila je 11. jula da „Batagon International“ iz Švicarske nije ispunio ugovorne obaveze o otkupu potraživanja Republike Srpske od FG „Birač“ i zadužila institucije i preduzeća da raskinu ugovor sa tom kompanijom.

Pored ranije zainteresovanih, kompanije “AluChem” iz SAD-a i „Metal Investments Limited“ braće Mile i Mladena Sekanića iz Londona, te „Boksita“ iz Milića, za otkup potraživanja sada su u igri i „Galens“ iz Novog Sada i „Pavgord“ iz Foče, piše Capital.

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment