Ministar vanjskih poslova Republike Češke Tomáš Petříček sa delegacijom posjetio je danas Institut za mjeriteljstvo BiH i njegove laboratorije. Razlog ove veoma važne posjete je dugogodišnja uspješna saradnja između IMBIH, Češkog instituta za mjeriteljstvo i Češke razvojne agencije, u okviru koje se do kraja 2019. sprovodi projekat „Proširenje kapaciteta i usluga Instituta za mjeriteljstvo BiH“ za koji su češki partneri obezbijedili 870.000 eura.

Ministar Petříček izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima i načinom rada IMBiH i najavio da će podrška Institutu biti nastavljena do 2030. godine.

 

„Češka razvojna agencija već 6 godina facilitira ovu izuzetno plodnu saradnju između Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine i Češkog instituta za mjeriteljstvo. Sretni smo što smo imali mogućnost da pomognemo IMBiH da razvije svoje kapacitete i postane respektabilna, međunarodno priznata institucija. Već duže od 20 godina sarađujemo sa Bosnom i Hercegovinom u različitim oblastima i ona je jedna od šest prioritetnih zemalja u okviru naših razvojnih programa. U BiH godišnje implementiramo oko 50 projekata sa ukupnim budžetom od 3,5 miliona eura. BiH će ostati naš važan partner u daljim projektima i prioritetna zemlja za nas do 2030. godine“ –  istakao je ministar Petříček.

Direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Dr sc. Zijad Džemić zahvalio je ministru i delegaciji na današnjoj posjeti i na dugogodišnjoj saradnji i podršci.

„Prije skoro 6 godina smo započeli saradnju sa Češkim institutom za mjeriteljstvo i ono što je jako važno je da smo dobili ne samo opremu za naše laboratorije, bez kojih svakako nema mjerenja, nego i pomoć i podršku u prenosu znanja. Preuzimati znanje od Instituta koji spada među tri-četiri najbolja u Evropskoj uniji za nas je od nemjerljive važnosti. Trenutno imamo 67 oblasti u kojima izdajemo certifikate koje priznaje cijeli svijet, a od tih 67 najmanje 20 smo dobili zahvaljujući opremi, znanju i laboratorijama koje smo uspostavili uz podršku Češkog instituta za mjeriteljstvo i Češke razvojne agencije. Današnja posjeta je potvrda naše uspješne saradnje i našeg međusobnog povjerenja“ – kazao je Džemić.

Trenutnim projektom, koji traje 30 mjeseci, podržane su: Laboratorija za vrijeme i frekvenciju, Laboratorije za mjerenje količine tečnih i gasovitih goriva, Laboratorija za ispitivanje kvaliteta tečnih goriva i lubrikanata, Laboratorija za gustinu tečnosti i Laboratorija za jonizirajuće zračenje.

Izvor: biznisinfo.ba