SwissBiHSwissBiH

Planirana izgradnja još 300 malih elektrana


Autor: SwissBiH

Izgradnja svih 400 hidroelektrana u BiH neće doprinijeti proizvodnji električne energije s više od tri posto

Pratite SwissBIH i budite dnevno informisani:


Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa

BANJA LUKA – U Bosni i Hercegovini je do sada izgrađeno oko 100 malih hidroelektrana, a planira se izgradnja još oko 300, kazao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Viktor Bjelić, koordinator Centra za životnu sredinu iz Banja Luke.

Bjelić navodi da su neki koncesioni ugovori raskinuti, ali da to ne znači da se neće dodijeliti te koncesije nekim drugim koncesionarima. Po njegovom mišljenju iz malih hidroelektrana proizvodi se zanemariv procenat proizvodnje električne energije ali se nanosi ogromna šteta, kako za lokalnu zajednicu, tako za sve građane Bosne i Hercegovine, „jer pored toga što je ovo atak na prirodu i prirodne resurse, tako je i atak na ljude i na ekonomiju ove države“.

Prema njegovim riječima izgradnja svih 400 hidroelektrana u BiH neće doprinijeti proizvodnji električne energije u Bosni i Hercegovini sa više od tri posto.

Podsjeća da se projekti izgradnje malih hidroelektrana subvencionišu, da se dobijaju ogromni poticaji za proizvodnju električne energije a koje plaćaju građani putem nadoknade za obnovljive izvore energije na svojim računima za električnu energiju

Izvor: Beta.baLoading..

Napiši komentar

%d blogeri kao ovaj: