SwissBiHSwissBiH

Počela analiza podzemnih voda u banjalučkom Incelu


Autor: Anera

Nakon što je utvrđeno prisustvo velikih količina opasnog ulja piralen u zemljištu u krugu nekadašnjeg Incela, nastavljene su daljnje analize. Sada je ključno praćenje podzemnih voda.

Krug nekadašnjeg industrijskog giganta ovih dana pod opsadom je nadležnih službi. Nakon analize vodotoka Vrbasa i zemljišta, na red je došla i analiza podzemnih voda.

Tačno pet uzoraka izuzeto je iz bušotine koju su nadležni pripremili prije nekoliko dana. Nakon uzorkovanja prve, identičan proces slijedi i na preostale četiri bušotine.

Nakon što su izuzeti, uzorci će biti proslijeđeni na laboratorijsko ispitivanje. Kako saznajemo, u samoj pripremi bušotina, tokom bušenja izuzeti su i uzorci zemljišta na različitim visinama, od jednog do tri i po metra, da bi u slučaju potrebe i oni bili analizirani. S obzirom na to da piralen nije pronađen u vodotoku Vrbasa, nadležni ga ne očekuju ni u podzemnim vodama.

“Ne očekujem prisustvo piralena ni u jednom od ovih uzoraka koji su uzeti. Mi smo u razgovoru sa laboratorijom predložili da se, što je moguće brže, urade analize, tako da očekujem da će oni raditi i tokom vikenda”, navodi Miroslav Tanasić, glavni republički vodni inspektor.

Precizni rezultati trebalo bi da stignu do sredine naredne sedmice. Podsjetimo, u srijedu su nezvanično objavljeni rezultati analize zemljišta u Incelu. Od 52 analizirane lokacije, na čak 21 utvrđeno je prisustvo piralena kojeg ima i tri hiljade puta više od dozvoljenog. Između ostalog, i ti rezultati korišćeni su pri odabiru lokacija za uzorkovanje podzemnih voda.

“Ovdje je bilo mnogo problema oko bušenja i izrade pijezometara, jer se stalno nailazilo na podzemne konstrukcije koje su sastavni dio fabrike i koje su stvarale velike probleme, jer su na nivou od dva metra podzemni hodnici koji sprečavaju bušenje i morali smo izvršiti mnogo bušenja da bismo dobili ova četiri referentna mjesta”, navodi Milan Gavrić, pomoćnik ministra u resoru vodoprivrede.

Nakon što budu poznati rezultati prve analize podzemnih voda, pristupiće se dodatnim. Podsjetimo, u rješenje ekološkog “akcidenta” uključeni su i međunarodni konsultanti, a UNDP i Vlada Švedske obezbijedili su 300.000 dolara za sanaciju prioritetnih lokacija.

 

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment