SwissBiHSwissBiH

Početak uvođenja eura u Hrvatskoj


Autor: Anera

Ministri finansija eurozone u ponedjeljak će u Briselu prvi put raspravljati o formalnom zahtjevu Hrvatske za ulazak u eurozonu, odnosno u takozvani tečajni mehanizam ERM II koji predstavlja prvi korak za uvođenje eura, piše u nedjelju Jutarnji list.

Uime Republike Hrvatske pismo namjere evropskim institucijama u četvrtak su uputili ministar finansija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Kako se neslužbeno može saznati, ministri finansija eurozone sutra će formalno prihvatiti hrvatski zahtjev, kao što su prije tačno godinu dana dali zeleno svjetlo Bugarskoj koja je takoder pokrenula proces uvodenja eura, navodi dnevnik.

Sudeći prema slučaju Bugarske, ministri financija eurozone odredit će vremenski okvir od oko godinu dana u kojem će zemlja poduzeti određene korake, odnosno odraditi domaću zadaću na koju se sama obvezala kako bi ušla u ERM2.

U toj svojevrsnoj čekaonici svaka zemlja mora ostati najmanje dvije godine prije ulaska u eurozonu i u tom razdoblju tečaj kune treba se kretati u definiranom rasponu u odnosu na euro.

Premda je u januaru ove godine povjerenik evropske komisije za euro Valdis Dombrovskis rekao kako se uzlazak Bugarske u ERM2 očekuje “sredinom ove godine”, službeni poziv za to još nije stigao, piše Jutarnji list.

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment