SwissBiHSwissBiH

Počinje gradnja brze pruge Beograd-Niš – Za 5. jul najavljen tender za deonicu Stalać-Đunis, u planu 5 tunela i još jedan kolosek


Autor: SwissBiH

Delegacija Evropske unije u Srbiji izdala je prethodno obaveštenje o raspisivanju tendera za rekonstrukciju postojećeg i gradnju novog koloseka na deonici Stalać-Đunis, na pruzi Beograd-Niš.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Kako je navedeno u obaveštenju, Ministarstvo finansija Srbije zatražilo je od Evropske investicione banke da obezbedi finansiranje železničkog projekta Beograd-Niš. Naručilac posla je Infrastruktura železnica Srbije.

Posao će biti podeljen u dve partije, od kojih prva podrazumeva izgradnju tunela (broj 4) a druga rekonstrukciju i modernizaciju postojeće železničke pruge i izgradnju drugog koloseka na deonici Stalać – Dunis u opštini Ćićevac, uz izgradnju još 4 tunela kroz stalaćku lisuru.

Ukupna dužina tunela br. 4 je 3,275 m, a prva partija ugovora predviđa izradu projektne dokumentacije, probijanje tunela i izgradnju novog jednocevnog dvokolosečnog šinskog tunela na 182 + 325,00 km železničke pruge Beograd-Niš. Obim radova uključuje sve potrebne tunelarske i građevinske radove, ali ne i elektrifikaciju, signalizaciju i telekomunikacije koji su deo druge partije.

Druga partija obuhvata projektno-građevinske aktivnosti za rekonstrukciju i modernizaciju postojeće železničke pruge i izgradnju drugog koloseka pruge Beograd – Niš, deonica Stalać – Đunis. Inače, ova deonica jedina je jednokolosečna deonica na pruzi Beograd-Niš, a plan je da od 22 km jednokolosečne pruge, 17,77 km bude pretvoreno u dvokolosečnu.

Ovaj posao, kako je navedeno, podrazumeva izradu projektne dokumentacije, rekonstrukciju izlaznog koloseka i izgradnju drugog koloseka za maksimalnu projektovanu brzinu od 160 km/h, kao i izgradnju četiri tunela (br. 1, 2, 3 i 5).

Obim radova u drugoj partiji, dodaje se, uključuje sve potrebne tunelarske i građevinske radove, kao i elektrifikaciju, signalizaciju i telekomunikacije.

Predviđeni datum objavljivanja tendera je 5. jul ove godine
Izvor: EKapija Srbija
Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nasKomentar-Kommentar-Comment