SwissBiHSwissBiH

Počinju pregovori o dodjeli koncesije za dvije male hidroelektrane u Ilijašu


Autor: Anera

Na zadnjoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo, koja je održana u petak,  svojim je zaključkom ovlastila Ministarstvo privrede za pregovore s privrednim društvom “Sarajevo International” d.o.o. Sarajevo u postupku dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrane “Podlugovi” i „Ljubinići“ na području općine Ilijaš.

Ministar privrede KS Haris Bašić je kazao da je ukupna vrijednost izgradnje ove dvije male hidroelektrane 30 miliona KM.

“Zadovoljstvo mi je što smo prvi put u Kantonu Sarajevu došli do ove posljednje faze u postupku dodjele koncesije nakon svih provedenih procedura i proglašenja javnog interesa da pregovaramo o velikim investicijama u hidroenergetske projekte u KS.  Vjerujem da ćemo pregovore završiti pozitivno, na zadovoljstvo prije svega Kantona i lokalne zajednice, ali i investitora”,  dodao je Bašić.

Rok za pregovore je šezdeset dana, nakon čega će Ministarstvo izvijestiti Vladu o rezultatima provedenog postupka.

Vlada je već ranije, na sjednici održanoj 27.6.2019. godine, na osnovu Zakona o koncesijama, te samoinicijativne ponude za dodjelu koncesija privrednog društva “Sarajevo International” d.o.o. i provedenog postupka, donijela odluke o postojanju javnog interesa za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje ove dvije hidroelektrane.  U skladu s odlukama o postojanju javnog interesa, postupci dodjele koncesije provode se putem pregovora s privrednim društvom.

Prema idejnim rješenjima, obje hidroelektrane projektovane su na rijeci Bosni. Kod hidroelektrane “Podlugovi” projektovana instalisana snaga je 3,82 MW i godišnja proizvodnja električne energije 18,15 GWh, a kod hidroelektrane “Ljubinići” projektovana instalisana snaga je 4,26 MW i godišnja proizvodnja električne energije 18,75 GWh.

Koncesioni periodi su određeni u trajanju od po 30 godina.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment