SwissBiHSwissBiH

Pogoršana poslovna klima u Njemačkoj


Autor: Anera

Poslovna klima u Njemačkoj pogoršala se u julu, “skliznuvši” na najniži nivo od aprila 2013. godine, pokazali su danas objavljeni rezultati istraživanja Ifo instituta.

Ifov indeks poslovne klime pao je u julu na 95,7 poena sa junskog nivoa od 97,5 poena, koji je revidiran naviše zbog sezonskog prilagodjavanja, navodi se u saopštenju instituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu.

Kompanije su u anketi navele da su manje zadovoljne svojom trenutnom poslovnom situacijom, a sa povećanim skepticizmom gledaju i u budućnost.

“Njemačka ekonomija plovi kroz problematične vode. Indikator poslovne klime u proizvodnom sektoru je u slobodnom padu…Iskorištenost kapaciteta je pala sa 85,3 na 83,9 posto i sada je samo malo iznad dugoročnog prosjeka”, konstatuje u saopštenju predsjednik Ifo instituta Clemens Fuest.

Poslovno raspoložnje u sektoru usluga se također “naoblačilo”. Pružaoci usluga su nešto manje zadovoljni trenutnom situacijom, i blago su pesimistični u pogledu perspektiva, prvi put od jula 2009. godine.

U sektoru trgovine, indeks je oštro pao. Kompanije ocjenjuju da je aktuelna situacija znatno manje pozitivna, a i prema izgledima za naredne mjesece su prilično skeptični. Pad pokazatelja poslovne klime bio je izraženiji u veleprodaji nego u maloprodaji.

Građevinarstvo se pokazalo kao jedini pozitivan izuzetak ovog mjeseca, uz povećanje indeksa poslovne klime. Iako kompanije ocjenjuju trenutnu situaciju kao nešto manje pozitivnu, na predstojeće mjesece i dalje gledaju sa optimizmom, navodi se u saopštenju.

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment