SwissBiHSwissBiH

Pomoću mobilne aplikacije do najjeftinijeg goriva


Autor: NAL

Vlada FBiH je usvojila informacija o provođenju Projekta elektronskog vođenja obavještenja o promjeni cijena i marži – eopc.fmt.gov.ba.

Federalno ministarstvo trgovine se krajem 2018. godine opredijelilo za izradu Projekta elektronskog vođenja obavještenja o promjeni cijena i marži s ciljem digitalizacije postupka vođenja evidencije OPC i OPM obrazaca i sinhronizacije datoteke web aplikacije sa odgovarajućom mobilnom aplikacijom, koja je sastavljena iz dvije komponente – web i mobilne.

Web aplikacija podrazumijeva postupak registracije privrednih subjekata i unos osnovnih podataka o benzinskoj pumpi, prijavu važećih maloprodajnih cijena i marži i svake njihove naredne promjene.

Benzinske pumpe putem web aplikacije mogu mijenjati cijene isključivo jednom u toku dana i ta mogućnost ostavlja prodavcima dovoljno prostora da brže reagiraju na cjenovne promjene, što, u konačnici, treba pospješiti tržišnu utakmicu i jačati konkurenciju.

Federalno ministarstvo trgovine ima potpun pristup bazi podataka web aplikacije, a pristup ovoj aplikaciji benzinskim pumpama je ograničen i odnosi se na prijave cijena i marži.

Pristup ovoj web aplikaciji ima i tržišna inspekcija.

Mobilna aplikacija će biti u funkciji mjesec dana nakon početka primjene web aplikacije i moći će je koristiti svi potrošači preko svojih mobilnih uređaja.

Putem ponuđenog pregleda, mobilna aplikacija će potrošačima omogućiti uvid u popis svih benzinskih pumpi u Federaciji BiH (po GPS signalu u krugu od 20 kilometara).

Daljim filtriranjem podataka, aplikacija će za odabranu lokaciju (općina, grad) izraditi pregled vrsta naftnih derivata i njihovih cijena, zatim posebno istaknuti pregled najnižih cijena na lokalitetu i omogućiti druge relevantne informacije (radno vrijeme i sl).

Federalno ministarstvo trgovine implementacijom Projekta eopc.fmt.gov.ba nastoji potaći tržišnu utakmicu u oblasti maloprodaje naftnih derivata, zaštiti interese potrošača i olakšati rad kontrolnih organa

Izvor: Manager.ba / BiznisInfo

Komentar-Kommentar-Comment