SwissBiHSwissBiH

Porsche i Hager instaliraju prvi besplatan punjač za automobile u Općini Stari Grad


Autor: Anera

Zahvaljujući odličnoj saradnji Općine Stari Grad i kompanije Porsche BH d.o.o. Sarajevo, izvršit će se instalacija najmodernijeg elektro punjača za vozila, a građani će ga koristiti bez ikakve naknade.

Kako je saopćeno iz Općine Stari Grad, ova stanica za napajanje, tzv. punionica će se nalaziti u javnoj podzemnoj garaži u ulici Avdage Šahinagića preko puta Vijećnice, čija je izgradnja u toku.

Ugovor koji definiše postavljanje i održavanje ove jedinstvene stanice, su danas potpisali načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, direktor kompanije Porsche BH d.o.o. Sarajevo Senad Olovčić, te Elvis Ališić, menadžer prodaje za Bosnu i Hercegovinu, u ime firme Hager d.o.o.

 

Nakon izgradnje i puštanja u funkciju javne podzemne garaže, kompanija Porsche BH će donirati punjač za električna vozila, dok će za radove same instalacije uređaja biti zadužena firma Hager.

Jedini potpuno besplatan punjač

Ono što Općina u saopćenju posebno ističe jeste da će korištenje ovog elektro-punjača vozila biti potpuno besplatno. Ovo je prvi takav slučaj u Kantonu Sarajevo, gdje trenutno postoji 15-ak elektro punjača sa namjenom za punjenje električnih automobila, ali nijedan nije potpuno javnog karaktera.

Popularizacija ekološki prihvatljivih transportnih sredstava je jedan od ključnih faktora politike zaštite čovjekove okoline. U razvijenim zemljama se nastoji smanjiti korištenje automobila koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem, dok se raznim poticajima, vozači nastoje motivirati na nabavku električnih automobila.

Nažalost, Bosna i Hercegovina zaostaje u ovom segmentu ne samo zbog nedostatka takvih poticaja nego i nedostatka odgovarajuće infrastrukture, odnosno punionica za punjenje električnih vozila. Sada zahvaljujući Porsche BH, ova infrastruktura uskoro će biti dostupna i u Starom Gradu.

 

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment