SwissBiHSwissBiH

Poslušajte mlade koji su ostali u BiH i uspjeli


Autor: SwissBiH

U iščekivanju konferencije za mlade ‘POKRENI SE I (P)OSTANI’ , koja će se održati 31. maja u INTERA TP u Mostaru, kolege sa portala Manager.ba razgovarali su sa njenim organizatorom, mladim poduzetnikom Kristianom Marićem, vlasnikom prvog u regiji LUX Business Bara i članom Upravnog odbora Mreže mladih poduzetnika LUX.

Kako ste došli na ideju da organizirate konferenciju za mlade POKRENI SE I (P)OSTANI?

”Sukladno potrebama tržišta rada i same konkurentnosti na domaćem tržištu dolazimo u situaciju da visok postotak nezaposlenosti utječe na razvoj poslovne okoline. Potaknuti iskustvom i željom za promjenama, pokrenuli smo inicijativu umrežavanja mladih i poduzetnika koji će zajedničkim snagama utjecati na promjene u obrazovanju i poslovnom okruženju. U suradnji s INTERA T.P. i poslovnim portalom Manager.ba pozvali smo akademski, poduzetnički i javni sektor na organizaciju najperspektivnijeg događaja za mlade i poduzetnike u BiH s naglaskom umrežavanja i zajedničkog utjecanja na obrazovanje i lokalnu samoupravu.”

Zašto mladi odlaze iz BiH i kako to promijeniti?

”Promjene su neizbježive, jer svakodnevni smo svjedoci promjena na koje utječu svi od pojedinca do državnog vrha. Samo trend iseljavanja se već godinama nalazi na području BiH i Balkanskih država, te će taj trend ostati sve dok ga nešto ne zamijeni. Način na koji se mijenjaju trendovi su promjene koje čine lideri svakodnevno, a ti lideri za sobom vode temeljite promjene.”

Vi ste mlad, ali poduzetan. Otvorili ste prvi u regiji LUX Business Bar, a i u Upravnom ste odboru Mreže mladih poduzetnika LUX. Što Vas inspirira da ostanete ovdje?

”LUX Business Bar je prepoznatljiva i poželjna lokacija za poslovne sastanke i društvena okupljanja. U veoma kratkom vremenskom roku LUX je postao sinonim za ideje, poduzetništvo i razvoj. Nakon samog otvaranja LUX-a pokrenuli smo Mrežu Mladih Poduzetnika LUX na državnoj razini s vizijom izgradnje održive zajednice koja će zajedničkim djelovanjem izgraditi bolje biznise i bolje lidere. Inspiraciju nalazim u svakodnevnom radu s ljudima i projektima, a jedna posebna riječ koja nas sve svakodnevno pokreće je “Sloboda” – kretanja, djelovanja, izbora, mišljenja i rada. Sloboda me pokreće da zajedno s mladima radim i razvijam državu u kojoj svi zajedno živimo.”

Koga i što možemo očekivati na konferenciji za mlade?

”Kroz cjelodnevni program konferencije očekuju se govornici, radionice i panel diskusije s različitim nagradnim i zabavnim programom. Zajedno s organizatorima su pozvani i partneri iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, gdje se zajedno sa akademskim i javnim sektorom očekuje više od 300 sudionika. U sklopu same konferencije nakon formalnog dijela programa konferencije Mreža Mladih Poduzetnika LUX organizira “LUX Networking” susret umrežavanja poduzetnika iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.” 

Zašto bi se mladi trebali odazvati i doći na konferenciju? 

”Šta radimo? Mi gradimo Budućnost. Šta tražimo? – Vaše vrijeme i vašu podršku. Ko? – Vi, mi i ostali pojedinci koji žele poslati poruku i glas borbe za bolje sutra. Zašto? – Pokreni se i (P)ostani je sinonim za borbu mladih u državi koja zanemaruje veliku stopu nezaposlenosti i gdje je najvažnije pitanje – čiji si? Život je jednostavan. Odluka je na vama”

Izvor: PoslovneNovinr

Komentar-Kommentar-Comment