SwissBiHSwissBiH

Posustaje njemački gigant u BiH


Autor: Anera

Njemački gigant koji godinama uspješno posluje u Tešnju, Mann+Hummel BA, ostvario je u prvoj polovini ove godine lošije rezultate nego lani, piše BiznisInfo.

Poslovni prihodi kompanije za šest mjeseci bili su oko 36 miliona KM, znatno manje od 41,5 miliona u istom periodu prošle godine.

Smanjena je i zarada, odnosno neto dobit sa 5,8 na 3,7 miliona maraka.

Smanjenje neto dobiti preduzeća za 36,68 % u odnosu na prethodni izvještajni period je rezultat manjih prihoda od prodaje.

Podsjetimo da je njemačka kompanija Mann+Hummel BA jedan od globalnih lidera u proizvodnji filtera, između ostalog i za automobilsku industriju.

Njihovo pokretanje posla u BiH smatra se jednom od najuspješnijih privatizacija u našoj zemlji, a prihodi su posljednjih godina konstantno rasli.

No, da sada kompanija ima problema pokazuje, osim smanjenih prihoda i dobiti, i pad broja zaposlenih, kojih je u prvoj polovini ove godine  bilo 619 (na bazi sati rada), 50 manje nego u istom periodu lani.

BiznisInfo podsjeća da se njemačka ekonomija ove godine suočava s usporavanjem, te da je u drugom kvartalu ove godine imala pad od 0,1 posto. Ako i u tekučem kvartalu ekonomija zabilježi pad, to znači da je Njemačka ušla u recesiju.

Brojne njemačke kompanije bilježe manje narudžbe i prodaju zbog stanja na globalnom tržištu, a naročito je pogođena upravo automobilska industrija.

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment