SwissBiHSwissBiH

Potvrđeno da Glencore želi Aluminij


Autor: Anera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Miličević i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić u ponedjeljak su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarali s predstavnicima Aluminija d.d. Mostar.

Kako je novinarima nakon ovog sastanka kazao ministar Džindić, Upravni odbor i uprava Aluminija zaduženi su da pokrenu aktivnosti na iznalaženju strateškog partnera, s tim da on bude iz ove oblasti i da ima iskustva u sektoru aluminija

Zaključeno je i da predstavnici Vlade FBiH i resornog ministarstva u narednih desetak dana pozovu sve predstavnike dioničara Aluminija na razgovore o iznalaženju dugoročnih rješenja za ovu kompaniju.

Ukoliko ova dva zaključka ne poluče uspjeh, kako je kazao ministar Džindić, definirana su još dva. Tako su zaduženi UO i uprava Aluminija da pripreme sve potrebne radnje i aktivnosti na otvaranju stečajnog postupka, te da se sagleda mogućnost uspjeha kontrolisanog stečaja. Također, zaduženi su UO i uprava Aluminija da pripreme i donesu program koji će se koristiti u slučaju gašenja proizvodnje.

Džindić je najavio da će u toku sedmice biti održan zajednički sastanak s upravom i EP BiH i EP HZHB, da bi razgovarali o snabdijevanju električnom energijom Aluminija.

On je prezentirao materijal i podatke koji su razmatrani i na sastanku, posebno se fokusirajući na ključne generatore gubitaka koji se dešavaju u kompaniji, a najuticajnija dva parametra su cijene električne energije i glinice. Istakao je da trošak električne energije i glinice u toni tečnog metala (aluminija) u 2019. godini iznosi 79 procenata.

Što se tiče obaveza Aluminija, najveće su one prema Elektroprivredi HZHB od 280 miliona KM ili 74 posto, a ukupno zaduženje Aluminija. je oko 377 miliona KM. Vlada Federacije je, podsjetio je Džindić, prošle godine izdvojila sredstva za uvezivanje staža radnicima ove kompanije, kao i za revizorsku kuću koja je uradila izvještaj i dostavila ga Vladi.

Prema riječima direktora Aluminija d.d. Dražena Pandže, ova kompanija opet doživljava krizu, po ko zna koji put.

– Gubici koje gomilamo su preveliki i ako želimo biti odgovorni prema nama i društvu moramo reći da je ovo krajnji momenat da neke stvari budu zaustavljene, podvučena crta i za pokušaj nalaska nekog dugoročnog rješenja. Aluminij je vezan svjetskim tržištem i za uvoz i izvoz, međutim ono što nama najviše ne odgovara i sa čime se ne možemo nositi je problem cijene električne energije – istakao je Pandža.

U proteklom vremenu, kako je dodao,  pokušali su naći strateškog partnera s obzirom da je i sam revizorski izvještaj sugerirao dvije stvari – pokretanje stečaja ili reorganizaciju uz strateškog partnera.

– Obratili smo se našim dugogodišnjim partnerima s kojima radimo, pitali smo da li bi bili zainteresirani da uđu u taj  proces i načelno smo dobili pozitivan odgovor. Postoji jedan konzorcij na čelu s Glencorom, naš glavni, višegodišnji partner u zadnjih 20 godina gdje su iskazali spremnost i volju da uđu u proces privatizacije kao strateški partneri – dodao je Pandža.

Ministrica Miličević je ocjenila da današnji sastanak nije protekao u dobroj klimi.

– Krenulo se od toga da smo svi htjeli na nekog drugog prebaciti odgovornost, htjeli smo tražiti rješenja i prvi put nakon četiri godine ja sam osjetila određenu nemoć Vlade Federacije BiH da zaštiti, prvo svoje vlasništvo, odnosno svoj udio u jednoj firmi. Osjetila sam nemoć da mi kao Vlada nismo u stanju zaštiti hiljadu ljudi koji rade i žive od Aluminija – dodala je Miličević.

Problem Aluminija, kako je rekla, postoji više od deset godina, a prije četiri godine su se u Vladi FBiH okupili s idejom da se aluminijski kombinat prepozna kao značajni učesnik u ukupnom BDP-u i kao čuvar energetskog sektora. Međutim, dešavala su se nepovoljna tržišna kretanja uzimajući u obzir nisku cijena sirovog aluminija, te neprirodne cijene ulaznih parametara glinice i električne energije.

– Mi kao Vlada nemamo nekih alata da možemo intervenirati, ne možemo remetiti tržišnu utakmicu, to nam i ne dozvoljavaju, ali imamo dobru volju – kazala je Miličević.

 

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment