SwissBiHSwissBiH

Pregledi energetske efikasnosti za 14 zgrada na području Grada Zenica


Autor: Anera

Gradska uprava Zenice, podržana od Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, izradila je detaljne energetske preglede za 14 objekata na području Grada te ih podijelila direktorima javnih ustanova i predstavnicima zgrada.

Zenica je od Fonda okoliša FBiH dobila 20.000 KM, a sam Grad je uložio dodatnih 26.683 KM za izradu audita za devet javnih i pet privatnih zgrada.

“Omogućili smo za ovih 14 subjekata da mogu aplicirati za sredstva za “utopljavanje“. Pozivam vas da s ovim auditima konkurišete na javne pozive za obnovu. Grad će sufinansirati dio tih troškova. Mi smo već aplicirali za Dom mladih i Dom armije, gdje želim da smjestim na jedno mjesto RTV Zenica”, najavio je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Podsjetio je da su i prošle godine izdvojili novac i za utopljavanje privatnih zgrada, za što su u omjeru pola-pola učestvovali Grad i vlasnici stanova u pet zgrada. Ove su godine osigurali dodatnih 250.000 KM za projekte utopljavanja, ali je malo veća potražnja bila pa su, kaže Kasumović, uložili 280.000 KM da bi grad izgledao ljepše.

“Ove ćemo godine postaviti termo izolaciju i nove fasade na pet zgrada te na devet zgrada zamijeniti azbestne krovove, da bi bio zdraviji i bolji život”, kazao je Kasumović.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment