SwissBiHSwissBiH

Prerađivači povrća, usljed zatvaranja granica, prodali sve zalihe proizvoda


Autor: SwissBiH

Iako se većina poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini žali na loš plasman proizvoda zbog pandemije koronavirusa, oni proizvođači koji su ugovorili plasman imaju sezonu bolju nego prethodnih godina. Među rijetkima koji nisu pretrpjeli štetu su i prerađivači povrća, koji kažu da su zbog zatvaranja granica uspjeli da prodaju sve zalihe proizvoda.

Umjesto iz Sjeverne Makedonije i susjedne Srbije i uvoznog povrća, u prerađivačkim kapacitetima u Semberiji ove godine će se prerađivati paprika, paradajz, krompir, luk i drugo povrće iz Semberije, sa semberskih njiva i iz semberskih plastenika. Poljoprivrednici koji su imali ugovorenu proizvodnju zadovoljno trljaju ruke jer je, kako kažu, povrće je dobro rodilo, a siguran plasman omogućava im i sigurnu zaradu.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Nasir Karijašević iz Janje proizvodi luk, papriku i krompir za sigurnog kupca. Kako kaže, preorjentisao se na ugovorenu proizvodnju i na taj način se sačuvao od veće štete.

“Paprika mi je dobra, luk je zadovoljavajući, ali je tržište loše, teško ide, krompir mi je dobar, zadovoljan sam, dobro je”, ističe Karijašević.

Među rijetkima koji tokom pandemije nisu pretrpjeli štetu su i prerađivači povrća koji su, zahvaljujući zatvaranju granica početkom godine, uspjeli da prodaju čak i zalihe.

“Možda zahvaljujući nesretnoj koroni, uspjeli smo da se riješimo zaliha iz prethodnih godina jer su putevi bili zatvoreni i kineska roba nije mogla da dođe na naše tržište”.

Uz to, zbog pandemije je povećana potražnja za domaćom sirovinom, ali i plan proizvodnje.

“Ove godine imamo ambiciozne planove. Ugovorili smo na 82 hektara proizvodnju, očekujmemo ove godine da ćemo preraditi 3000 tona krompira, 1000 tona mrkve i 2000 tona paštrnjaka. Sirovinu kompletnu smo obezbijedili sa područja Semberije”.

Poljoprivrednike sa prerađivačima povezuje poljoprivredna zadruga “Agrofarmer” u Janji. Dogovorena proizvodnja za poznatog kupca jedini je siguran način plasmana i garant opstanka poljoprivrede, sa koronom ili bez nje, poručuju iz ove zadruge.

“Imamo na ugovor više vrsta paprika, imamo krompir, paštrnjak prvi put u Semberiji ove godine pokušavamo proizvesti za ovu fabriku. Očekujemo dobru rodnu godinu. Planiramo 2,500 hiljade tona krompira, paprike oko 300 tona i paštrnjaka 200 tona“, Mujo Bogaljević, PZ “Agrofarmer”, Janja:

Plan za naredni period je povećati obim proizvodnje i potpuno zadovoljiti potrebe domaćih prerađivača za sirovinom.

“Da se više ne luta po Srbiji, da se ne traži ta sirovina, jer kod nas se može proizvesti. Mislim daje budućnost u ovome kako ja to radim, a ne pijaca. Svi problemi koji se dešavaju neprodatih roba, dešavaju se na pijaci, a svi koji su ugovorili proizvodnju sve je otkupljeno, nigdje zastoja nije bilo”, kaže Rade Jovičević, poljoprivrednik iz Trnjaka:

Kada se podvuče crta, oni poljoprivrednici koji su ugovorili proizvodnju sada zbrajaju prihode, dok oni drugi zbrajaju gubitke i u najvećoj mjeri odustaju od proizvodnje

Izvor: Akta.baLoading..

Komentar-Kommentar-Comment