SwissBiHSwissBiH

Više od polovine proizvodnje u Prevent Interioru ide za IKEA prodajne lance


Autor: NAL

Akvizicijom njemačke kompanije Machalke prije nekoliko godina, Prevent grupacija je pokrenula strateške korake u procesu proizvodnje tapaciranog namještaja. Prevent Interior, članica Prevent grupacije, bavi se proizvodnjom namještaja i enterijera za jahte, u pogonu u Visokom. Posluje već više od pet godina, a u proteklom periodu ova kompanija ostvarila je rast kapaciteta te pokrenula značajnu saradnju sa nekim od vodećih brendova u oblasti proizvodnje namještaja. Prevent Interior danas ima više od 100 zaposlenih sa tendencijom rasta u narednom periodu. Dnevno se u ovoj fabrici proizvede oko 150 komada tapaciranog namještaja.

Od toga, 60% proizvoda namijenjeno je za IKEA prodajne lance u cijeloj Evropi, dok je ostatak plasiran na tržište EU kroz online prodaju, kaže u razgovoru za eKapiju, direktor Prevent Interiora Zlatan Uzunović. Saradnja sa IKEA-om pokrenuta je prije godinu dana, a na osnovu prethodno uspostavljene saradnje između najvećeg prodavača namještaja u svijetu i kožare Prevent Leather. U narednom periodu očekuje se implementacija i Preventovih tekstila u prodajni portfolio IKEA. – Ponosno ističemo da je jedan od naših klijenata i Starbucks, koji je prepoznao kvalitet i pouzdanost tradicionalnih brendova u kombinaciji s poduzetničkom vizijom te Prevent grupaciju izabrao kao strateškog partnera za Evropu. Prevent Interior mjesečno proizvodi pojedinačni namještaj za Starbucks kafiće širom Evrope. Radi se o prepoznatiljivom i jedinstvenom dizajnu namještaja koji ovaj lanac ima u svojim objektima – kaže Uzunović.

U narednom periodu planiran je i plasman proizvoda Prevent Interiora putem Amazon platforme. Upravo je onlajn prodaja namještaja fokus širenja firme Prevent Interior, a kroz strategiju vertikalne integracije materijala.

Osim tapaciranog namještaja, Prevent Interior nudi i opremanje kompletnih enterijera za uređenje luksuznih jahti i poslovnih objekata.

 

Nove tehnologije za jači rast

Drvoprerađivačka industrija je jedna od rijetkih industrija u Bosni i Hercegovini koja ostvaruje trgovački suficit i svake godine ostvaruje povećanje izvoza. Komparativne prednosti BiH, kao tržišta za proizvodnju namještaja, mogu biti samo ojačane i usmjerene ka daljem stvaranju dodane vrijednosti u konačnim proizvodima, objašnjava Uzunović.- Prevent grupacija pokazala je opredijeljenost za razvoj ove industrije te smo, zahvaljujući prepoznatljivosti naših proizvodnih mogućnosti, dokazanoj pouzdanosti i efikasnosti, te etabliranim brendovima, stupili u kontakt sa velikim kupcima.

S tim u vezi, ulaganje u nove proizvodne tehnologije smatramo od ključne važnosti za rast i razvoj kompanije zajedno sa ulaganjima u radnike, dizajn i kvalitet proizvoda – rekao je Uzunović. Kada je u pitanju plan daljeg razvoja poslovanja, cilj je širenje proizvodnog asotrimana, jačanje razvojnog centra i ulaganje u nove tehnologije kako bi pratili posljednje trendove u oblasti namještaja.

Izvor: EKapija

Komentar-Kommentar-Comment