SwissBiHSwissBiH

Prezentirane preporuke za otklanjanje prepreka za investiranje u sektor energije


Autor: Anera

Predstavnicima Vlade Brčko distrikta BiH u ponedjeljak je u Gradskoj vijećnici predstavljen dokument “Analiza pravnog okvira i preporuke za otklanjanje prepreka za investiranje u sektor energije Brčko distrikta BiH”, koji sadrži više od 50 preporuka za poboljšanje investicijskog ozračja u Brčko distriktu BiH.

Za izradu ovoga dokumenta Vlada Distrikta u koordinaciji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH formirala je radnu skupinu koja je analizirala sve propise koji uređuju postupak izgradnje energetskih objekata u Brčko distriktu BiH, a tehničku asistenciju u radu pružao je USAID projekt “Investiranje u sektor energije” (USAID EIA).

Specijalist za pravne poslove iz USAID projekta “Investiranje u sektor energije” Eldar Tunjić kazao je kako su neki od zadataka projekta analizirati postupak izdavanja dozvola za izgradnju svih objekata energetske infrastrukture, identificirati koje su to prepreke s kojima se investitori najčešće susreću i u skladu s tim formulirati preporuke za izmjenu zakonskog okvira koji uređuje postupak izdavanja dozvola.

“Proveli smo detaljnu analizu svih sektorskih zakona koji uređuju područja koncesije, prostornog planiranja, područje građenja, upravljanja vodama i slično. Rezultati su pokazali da propisi u Brčkom imaju znatan broj nedostataka koji se ogledaju u nejasnim odredbama, a postoji i dio pravnog okvira koji nije nikako usvojen te isto tako i dio zakona koji nisu usklađeni s direktivama EU-a i najboljom međunarodnom praksom”, kazao je Tunjić.

Predstavnik radne skupine koju je formirala Vlada Brčko distrikta BiH Predrag Ljubojević rekao je kako je na sastanku, među ostalima proizašao i zaključak da će Vladi Distrikta na usvajanje biti dostavljene preporuke koje su predstavljene.

“Prezentacija će biti upriličena i u Skupštini gdje su donositelji odluka, a jedan od zaključaka je da ćemo dobiti pomoć u izradi novih zakona koji nam nedostaju, poput zakona o električnoj energiji, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije te da ćemo nastaviti raditi na izmjenama postojećih zakona prema preporukama koje su nam predstavljene”, kazao je Ljubojević.

Prezentaciji su nazočili dogradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić, predstojnik Odjela za komunalne poslove Zoran Bulatović, predstavnici drugih mjerodavnih Vladinih odjela, JP “Komunalnog Brčko”, OHR-a, OESS-a kao i Državne regulatorne agencije, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment