SwissBiHSwissBiH

Prijedor: Nijedna firma se nije javila na dva puta raspisivan tender od milion KM


Autor: Anera

Grad Prijedor dva puta je raspisivao tender za izgradnju tercijarne kanalizacione mreže i kućnih priključaka u naselju Tukovi, ali se za posao vrijedan 1.025.000 KM niko nije prijavio, navodi se u izvještaju o radu gradonačelnika i Gradske uprave za 2018. godinu.

Gradonačelnik Milenko Đaković izjavio je da firma “Prijedorputevi”, koja je radila primarnu i sekundarnu kanalizacionu mrežu u Tukovima ne želi da se prijavi jer zna da je čeka sve što nije urađeno u prve dvije faze, a drugi ne žele jer se boje loše reputacije ako budu okrivljeni za eventualne ranije propuste.

– Borićemo se i dalje da nađemo rješenje, ali, nakon svih mojih ubjeđivanja mogućih izvođača radova da se prijave, ni na drugom tenderu, nažalost, niko to nije učinio. Tvrde da neće da ulaze u takvo blato kakvo je tamo napravljeno – rekao je Đaković i pojasnio da je u razgovoru sa firmama iz ove oblasti čuo da niko ne želi da se prijavi jer se ne zna šta je urađeno.

Prema njegovim riječima, Evropska investiciona banka kao investitor odabrala je firmu koja će vršiti nadzor nad izvođenjem radova.

– Nažalost, ni nakon tri i po godine nije posao završen. Ostalo je mnogo nepoznanica šta je pod zemljom. Čak je bilo i potjerivanja predstavnika Vodovoda i Gradske uprave dok su se izvodili radovi. Na kraju projekta dolazi “Eptisa” i daje čistu ocjenu – sve u najboljem redu urađeno – naveo je Đaković.

On je dodao da grad sada zahtijeva da se u narednoj fazi predvidi obaveza izvođača da popravi sve što je loše urađeno u prethodnom periodu.

– Ovaj zahtjev bojim se da je problem što sada niko neće da se prijavi. Mi ćemo na kraju zatražiti putem suda i od izvođača radova i od nadzornog organa da finansiraju sve što eventualno nije urađeno kako treba, a za šta su tvrdili da je u redu – zaključio je Đaković.

Projekat kanalizacije u Tukovima dio je više desetina miliona KM vrijednog projekta “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske” koji se finansira 50 odsto kreditom Evropske investicione banke, 35 odsto grantovima više donatora i 15 odsto učešćem građana i lokalnih zajednica.

 

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment