SwissBiHSwissBiH

Prijedorski Cromex u pandemiji povećao broj radnika i investirao u nove mašine


Autor: SwissBiH

Tijekom pandemije koja je snažno pogodila ekonomiju BiH i cijelog svijeta prijedorska kompanija Cromex ne samo da je uspjela održati poslovanje nego i dodatno ojačati kapacitete.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Zaposlili smo dvanaest novih radnika. Proširili smo kapacitete i nabavili nove mašine. Naša ponuda bogatija je za uslugu mašinske obrade – kažu za BiznisInfo iz kompanije specijalizirane za proizvodnju i obradu metala koja trenutno zapošljava 81 radnika.

Najviše rade za kupce s područja Europske unije u raznim branšama – metalne konstrukcije, građevinarstvo, prehrambena industrija, automotive industrija…

– Nabavili smo i mašinu TruMatic6000L. To je svestrana mašina s mogućnošću istovremenog laserskog rezanja i štancanja, odnosno savijanja. Maksimalna debljina pločevine je 3 mm. Radna površina same mašine je 1550×3050 mm, kako za operacije laserskog rezanja, tako i za operacije štancanja. Radna površina kombiniranih operacija je 2500×1550 mm, a maksimalna težina radnog dijela iznosi 230 kg. Sadrži 22 alata koji su u mogućnosti se mijenjati čak 3 puta u sekundi, a alati mogu savijati, rezati, kalupiti, označavati i probijati radni dio.

Cromex je prije nekoliko godina izazvao veliki interes javnosti zbog proizvodnje električnog mopeda. Moped se uglavnom prodaje u BiH jer je pandemija zasad zakočila dalje investiranje. Još jedan inovativni proizvod kompanije je antivandal toalet. Iako je interes kupaca veliki, pandemija i teška financijska situacija zamrzle su prodaju.

– Njegov kvaliteta su prepoznale mnoge općine i turističke lokacije, međutim, u njihovim budžetima trenutno postoje bitnije stavke i mi to u potpunosti razumijemo – kazali su nam u Cromexu.

Ipak, poslovanje se polako oporavlja.

– Sada se lagano vraćamo na nivo iz 2019. godine koja je za nas bila izuzetno dobra. Zasigurno će biti teško i u idućoj godini. Međutim, jako je puno upita i ponuda za suradnju, pogotovo od inostranih klijenata. Pažljivo im pristupamo s ciljem što bolje analize i planiranja budućih aktivnosti – kažu u kompaniji koja ima razvijenu suradnju s brojnim stranim firmama a za to je dodaju zaslužan kvaliteta, poštovanje termina, tehnološke mogućnosti, ljudski resursi…

Radom do uspjeha

Inače, Cromex je nastao prije 17 godina kada se vlasnik kompanije vratio iz Švicarske i investirao u rodnom mjestu.
U kompaniji kažu kako je njegov motiv bio bosanski inat ali i da svojim radom pokaže da se može i ovdje uspjeti.

– Odlučnost, znanje, upornost, zdrava radna sredina, kvalitetan kadar, to je ono što je potrebno za uspjeh – kažu u Cromexu.

U prijedorskoj kompaniji imaju u planu i nove projekte na kojima već rade a koji će zasigurno dovesti i do novih zapošljavanja i povećanja prometa i izvoza

Izvor: Manager.ba

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment