SwissBiHSwissBiH

Problemi na većini aerodroma: U pandemiji otpušteni radnici sada prijeka potreba


Autor: SwissBiH

Smanjeni kapaciteti avionskog transporta i sve češća otkazivanja letova mnogima su već pokvarili planove za godišnje odmore. Haotično ljeto za putnike avionima uveliko traje.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Stalna otkazivanja letova su sve češća obavijest na aerodromima širom Evrope. Sada nedostaju radnici koji su otpušteni u pandemijsko vrijeme. Redovi na aerodromima su često dugi, a izgubljeni prtljag se gomila.

“Pokušavamo otići u Dansku, ali naš let je otkazan. Mi smo ovdje i očekivali smo povrat sredstava ili da nam daju karte za naredni let, ali ništa se nije desilo”, “Oni su otkazali let, ali nam nisu ponudili novi let, ali nam nisu dali ni povrat novca. Tako da ovako počinje naš godišnji odmor”, kazali su putnici iz Barcelone.

Mnogima je na ovaj način upropašten odmor. U isto vrijeme štrajkovi na brojnim aerodromima. U Belgiji će trodnevni štrajk dovesti do otkazivanja 315 letova. Štrajk je bio i u Italiji. Selma Mujić upravo studira tamo. Prije mjesec htjela je iz Milana avionom doći do Tuzle.

“U tim posljednjim minutama javljaju da će let da kasni. Naravno da se javlja nezadovoljstvo među putnicima i slično. Lično sam trebala tim avionom da stignem na bitan događaj u mojoj porodici i zakasnila sam zbog toga. Zaista su velike gužve u većini evropskih gradova, a bila sam u mnogima”, kazala je Selma Mujić.

Dok su mnogi odgođeni let na liniji Milano – Tuzla sada je i ukinut.

“On je skinut sa reda letenja do 31. oktobra ove godine neće letjeti. Mi smo spremni ušli u  postpandemijsko vrijeme što se tiče osoblja. Međutim mi smo povezani sa najmanje jednim aerodromom i ako taj aerodrom ima usko grlo što se tiče osoblja onda mi svi trpimo posljedice”, naveo je Halid Ahmetbegović, direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

A posljedice trpi i turizam. Nedostatak stikera za vize spriječio je ogromnu zaradu.

“Turisti iz Saudijske Arabije ne mogu doći zbog nedostatka stikera što nama kvari u smislu prihoda ukupnog turizma. Prema zadnjim saznanjima preko 60 letova je otkazano sarajevskom aerodromu. To znači da smo imali sigurno gubitak od 40.000 noćenja u KS”, pojasnio je Kenan Magoda iz Turističke zajednice KS.

Iz sarajevskog aerodroma objašnjavaju da je samo u protekloj sedmici otkazano 26 letova. Širom Evrope slična situacija. Neke od slika koje ovih dana gledamo na evropskim aerodromima jeste i gomila kofera koja nije dostavljena vlasnicima zbog nedostatka osoblja. Tokom pandemije nepotrebni radnici, sada su nasušna potreba

Izvor: N1 Biznis

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment