SwissBiHSwissBiH

Prodaje se drugi najveći suvlasnik Igmana


Autor: Anera

Na Sarajevskoj berzi će 24. aprila biti ponuđeno na prodaju više od polovine vlasništva u fondu Bonus, koji je suvlasnik nekih od najvećih domaćih kompanija.

Kako smo već pisali, Bonus je drugi najveći pojedinačni suvlasnik kompanije Igman Konjic, vodeće domaće firme iz oblasti namjenske industrije. Bonus ima oko 23,3 posto dionica Igmana. Većinski vlasnik Igmana je Vlada Federacije sa 51 posto dionica.

U posljednjem objavljenom finansijskom izvještaju za prvu polovinu 2018, Bonus je prijavio prihode od dividendi od Elektroprivrede BiH, BH Telecoma, Telekomunikacija Republike Srpske, Igmana, Bihaćke pivovare i Ingrama.

Vanrednu aukciju za prodaju dionica Bonusa zakazala je Sarajevska berza na zahtjev brokerske kuće AW Broker.

Predmet prodaje je 1.837.299 dionica emitenta ZIF BONUS D.D. SARAJEVO (simbol: BNSFRK2).

S obzirom da Bonus ima 3.315.526 dionica, ispostavlja se da je riječ o oko 55,4 posto dionicaBonusa koje će potražiti novog vlasnika, piše BiznisInfo.

Cijena po dionici je 6,18 KM, što znači da će za cijeli paket vlasništva trebati izdvojiti oko 11,35 miliona maraka.

Metoda prodaje za ovu aukciju je metoda 1, što znači da se može kupiti samo cijeli paket dionica.

Inače, u pozivu za aukciju koji je objavljen na stranici Sarajevske berze navodi se da je 1.837.299 dionica koje se prodaju u vlasništvu BADECO ADRIA D.D. SARAJEVO (bivši FDS d.d.).

S druge strane, jučer je na stranici Registra vrijednosnih papira FBiH objavljeno da je Badeco Adria smanjio svoj udio u Bonusu na ispod 5 posto.

– Vlasnik vrijednosnih papira BADECO ADRIA d.d. Sarajevo sa ranijim učešćem u vlasništvu od 20% do 25% nad vrijednosnim papirima s pravom glasa emitenta ZIF “BONUS” d.d. Sarajevo, smanjio je procentualno vlasništvo koje sad iznosi manje od 5% dionica s pravom glasa – navedeno je na stranici Registra.

Istovremeno, na stranici Registra se može naći podatak da 55,6 posto vlasništva u Bonusu ima investitor koji se krije iza skrbničkog računa u Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina.

Jedino logično objašnjenje je da je zapravo sam Badeco Adria vlasnik spomenutog skrbničkog računa, i samim tim više od polovine dionica Bonusa koje sada nudi na prodaju.

Izvor: BiznisInfo.ba

Napiši komentar

%d bloggers like this: