SwissBiHSwissBiH

Prodaje se firma koja je proizvela prvu bh. CNC mašinu


Autor: Anera

Kompanija Dizart proizvela ja svoju prvu CNC mašinu još 2006. godine. Od tada do danas, Dizart je proizveo i prodao preko 170 ovih mašina koje su danas najtraženije u mnogim industrijama, a u javnosti je do prošle godine bilo nepoznato da ih širom svijeta kupuju iz Bosne i Hercegovine i to od male sarajevske firme sa svega šest uposlenika.

Kako je rastao broj mašina koje su iz njegove radionce odlazile u Hrvatsku, Crnu Goru, Holandiju, Englesku, Estoniju, Irsku, UAE, Pakistan i druge zemlje svijeta, tako je rastao i Dizart.

Od radionice u garaži na 130 metara kvadratnih u porodičnoj kući u Buća Potoku u kojoj je priča o prvim bosanskohercegovačkim CNC mašinama započela, stigli su do obrazovnog centra na 500 metara kvadratnih u okviru Centra za edukaciju, sport i rekreaciju Safet Zajko u sarajevskom naeslju Halilovići.

Firma je danas došla do tačke na kojoj bi mogla promijeniti vlasnika a njen osnivač i direktor Jasmin Ahmić kaže kako će se od sada posvetiti edukaciji mladih.

– Prešli smo težak put od male firme koja je nastala gotovo slučajno, iz hobija, do firme koja ima kupce u cijelom svijetu. Rasli smo i razvijali smo se radom i trudom, probijajući se na međunarodnom tržištu u konkurenciji kompanija iz cijelog svijeta – prisjeća se Ahmić.

Od prošle godine pokrenuli su i neformalno obrazovanje kroz koje nezaposlene osobe pretvaraju u radnike spremne da se uključe u proizvodni proces u bilo kojoj firmi koja koristi CNC tehnologiju u proizvodnji.

 – Ubuduće se želim baviti edukacijom i robotikom a Dizart sam spreman prodati – kaže Ahmić za BiznisInfo.

Pojašnjava kako je kompanija došla u fazu kada prevazilazi njegove želje i potrebe a istovremeno novom vlasniku može ponuditi izuzetnu priliku za dalji razvoj i napredovanje.

CNC Dizart proizvodi CNC rutere, lasere, 3d printere i plazma rezače – mašine koje pronalaze široku primjenu u različitim industrijama poput drvne, metalne, PVC.

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment