SwissBiHSwissBiH

Produžen javni poziv mladim za grant sheme za razvoj preduzetništva


Autor: Anera

Javni poziv upućen mladim osobama za učešće u aktivnostima grant sheme “Razvoj preduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija na području Kantona Sarajevo”, a koji je prvobitno trebao biti okončan danas, produžen je do 13. augusta do 17.00 sati.

Takva odluka proistekla je iz zaprimljenih molbi i sugestija potencijalnih aplikanata, a zbog čega je izvršena i dopuna javnog poziva u smislu da podnosioci prijava koji ispunjavaju tražene osnovne kriterije i imaju kvalitetnu poslovnu ideju i želju da se bave vlastitim biznisom, ali se nalaze u radnom odnosu, imaju pravo prijave po osnovu tog javnog poziva.

U slučaju da takve osobe budu odabrane za učešće u aktivnostima grant sheme, prije dodjele grant sredstava Ministarstva privrede KS morat će dostaviti potvrdu da se nalaze na evidenciji nadležnog biroa za zapošljavanje.

Javnim pozivom su obuhvaćene mlade osobe starosti do 35 godina sa područja Kantona Sarajevo, i to iz općina Centar Sarajevo, Hadžići, Ilijaš, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Trnovo FBiH i Vogošća.

Projekt UNDP-ja EGG (“Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta”) će sufinansirati grant shemu sa iznosom od 150.000 KM i tim sredstvima će biti pokriveni troškovi specijalističkog trening programa kao i mentoringa uspješnih polaznika u trajanju od 12 mjeseci.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će sufinansirati grant shemu sa 850.000 KM i ta sredstva će isključivo biti utrošena na dodjelu bespovratnih sredstava uspješnim polaznicima trening programa.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo će istovremeno osigurati podršku odabranim korisnicima za sufinansiranje dijela troškova obaveznih doprinosa na plate tokom prve godine poslovanja u iznosu od 600 KM za svaki mjesec poslovanja, a što je oko 7.200 KM na godišnjem nivou po jednom podržanom korisniku, odnosno ukupno 396.000 KM za planiranih 55 korisnika tokom prve godine poslovanja, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Izvorr: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment

%d bloggers like this: