SwissBiHSwissBiH

Proizvođač namještaja Rizba gradi novi pogon u Poslovnoj zoni Vijaka u Prnjavoru – Investicija vrijedna 2,2 mil KM


Autor: SwissBiH

Prnjavorska porodična firma za proizvodnju namještaja Rizba počela je izgradnju novog pogona u Poslovnoj zoni Vijaka površine oko 2.700 m2. Kako eKapija saznaje, investicija je vrijedna 2,2 mil KM i u ovom pogonu biće zaposleno 35 radnika u proizvodnji i šest u prodaji.
– S obzitom na to da trenutni kapaciteti u sadašnjem pogonu ne dozvoljavaju širenje proizvodnje, taj problem ćemo riješiti izgradnjom novog pogona – kaže na početku razgovora za naš portal direktor Rizbe Igor Bek.
Dodaje da proširenje proizvodnje podrazumijeva i nabavku nove opreme. Kao i do sada, kaže, biće to u skladu sa aktuelnostima u sferi tehnološkog razvoja i potrebama tržišta kompanije.
– Kada kažem tržišta kompanije, bitno je istaći da se naše usluge šire i na područje izvan naše regije. Zaključujemo kroz rad da trendovi naših prostora ne zaostaju za svjetskim. Bitno je da na svakom tržištu zadržimo ili eventualno poboljšamo svoj kvalitet.
Bek ističe da se Rizba bavi izradom namještaja po mjeri i svaki proizvod je specifičan.
– Nema serijske proizvodnje, te je od izuzetne važnosti imati dobar radni tim, koji će se svakom proizvodu detaljno posvetiti na svakom nivou obrade – od projektovanja do ugradnje. Naši kupci prepoznaju i navode našu posvećenost poslu za jedan od glavnih razloga zbog kojih nam se vraćaju.
Kompanija je u 2019. izvezla oko 30% proizvodnje, dok je ove godine, po Bekovim riječima, situacija nepovoljnija. Kako kaže, zatvaranje granica kao posljedica virusa korona je otežavala i onemogućavala odlazak radnika u inostranstvo, čije je prisustvo neophodno za ugradnju na licu mjesta.
Igor Bek (Foto: Rizba)
– Vrijeme će pokazati kakve su mogućnosti pred nama. Razvoj zavisi od mnogo faktora, planiranih i neplaniranih, kao što je to bilo ove godine slučaj sa pojavom virusa korona koji je skoro pa zaustavio svijet. Trudićemo se da zadržimo tendenciju rasta, te se nadamo proširenju usluga i na druge kontinente u dogledno vrijeme.
Bek nam kaže da postoje pregovori za veće poslove u budućnosti.
– Za sada smo zadovoljni svojom pozicijom na tržištu i obimom posla. Iza nas je mnogo uspješno izvedenih enterijera, među kojima je većina bila vrlo delikatna i zahtjevna za izvedbu. Od nekih referenci izdvajamo saradnju sa Banjom Kulaši u Prnjavoru, namiještanje Vatrogasnog doma Prnjavor, lanca objekata Euroherc osiguranja, Pharmanova apoteka… kao i mnogih enterijera stanova, potpisanih dizajnom eminentnih arhitektonskih imena.
Tradicija duga četiri generacije
Rizba je porodična firma koja se bavi obradom drveta. Ovaj zanat prisutan je u porodici već četiri generacije, kao osnovno ili dodatno zanimanje. Usljed zahtjeva tržišta, krajem 90-ih godina, dolazi do modernizacije proizvodnje, izgradnje proizvodnih pogona na porodičnom imanju u Prnjavoru i postavljanja viših standarda kvaliteta.
– Danas s ponosom možemo reći da smo jedna od vodećih firmi koja se bavi proizvodnjom namještaja, unutrašnje stolarije i obrade drveta u regiji, ali i na širem području. Rizba trenutno broji 17 zaposlenih, a izgradnjom novog pogona u Poslovnoj zoni Vijaka taj broje će biti znatno uvećan. Dakle, i dalje ostajemo i razvijamo se u sklopu svoje lokalne zajednice.
Bek objašnjava da je od osnivanja firme do danas došlo do značajnih promjena u razvoju tehnologija rada, ali i u zahjevima kupaca. Trendovi uređenja enterijera se, kaže, konstantno mijenjaju i treba ih pratiti.
(Foto: Rizba)
Ističe da sirovine ne uvoze, već ih kupuju od ovlašćenih uvoznika sa kojima imaju dugogodišnju saradnju.
– Kvalitetan poslovni odnos sa dobavljačima i međusobno razumijevanje omogućavaju nesmetani dostup dobrim sirovinama. Uvijek smo bili otvoreni za saradnju i partnerstvo, jer je nepoželjno i čak nemoguće samostalno funkcionisati na tržištu.
Kaže i da je saradnja sa lokalnom upravom odlična. Važno je naglasiti, dodaje, da su prepoznali dugogodišnji razvoj kompanije Rizba i omogućili kupovinu parcele u opštinskoj industrijskoj zoni, koja je nova razvojna šansa za Prnjavor i RS i gdje se očekuje dolazak novih kompanija i investicija.
– Uvijek je lakše istaći se svojim kvalitetom u manjoj sredini i praksom doći do najefikasnijih načina funkcionisanja, pa se proširivati na veće tržište. Osim toga, naša firma čuva i porodičnu tradiciju proizvodnje u Prnjavoru i sasvim nam je prirodno i logično da se tu i dalje razvijamo. Privredi su potrebne i manje firme, koje se u borbi sa gigantima tržišta mogu istaći samo kvalitetom i autentičnošću. To je konstantna satisfakcija za napredak.
Partnertvom za jaču privredu
Kao i ostale djelatnosti, i drvopreređivačka industrija, najvećim dijelom je prepuštena brizi sama o sebi, kaže Bek.
– To je djelimično opravdano, jer je u tom slučaju samo veliki i kontinualni trud nagrađen uspjehom i mjestom na tržištu. I zbog toga je mnogo važno osnivati partnerstva, kako bismo zajedno bili još uspješniji i tako jačali privredu.
Bek ističe da će nastaviti put razvoja i proširenje kapaciteta u narednom periodu i da će im to omogućiti neki drugi faktori, koji ne zavise od njih.
– Naš cilj je da svaki pojedinac procesa bude zadovoljan, da naš razvoj ne ugrozi u prvom redu ni naše zaposlene, a ni i saradnike. Svaki pojedinac je važan i bitno je zadržati humani pristup. Ostvareni dodatni profit je potvrda i nagrada za ispravnost funkcionisanja.
Izvor: EKapija / Slobodana Šubara


Komentar-Kommentar-Comment