SwissBiHSwissBiH

Projektom LIR zaposleno 679 osoba


Autor: Anera

Projekt Lokalni integrisani razvoj (LIR) završen je događajem na kojem je razgovarano o mogućnostima razvoja u lokalnim zajednicama. Naziv događaja bio je Može bolje, a tom prilikom istaknuto je kako je ovaj projekt implementiran u 21 općini u Bosni i Hercegovini, a rezultat je zapošljavanje 679 osoba.

Projekt je finansirala Evropska unija sa šest miliona eura, a implementirao ga je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u prethodne tri godine.

“Sredstvima je omogućena nabavka nove opreme, otvoreno je skoro 700 novih radnih mjesta. Pomogli smo firmama da stanu na svoje noge, i ne samo to nego i da otvore nova radna mjesta za nova zaposlenja, da izvoze svoje proizvode, ali i da ih prodaju na domaćem tržištu. Pomogli smo i općinama u pogledu planiranja, utvrđivanja budžeta na puno bolji način, da se iskoriste sva neiskorištena sredstva, i ta sredstva su uložena u male infrastrukturne projekte. Pokazali smo da je važna dobra i kvalitetna uprava i na lokalnom nivou”, kazao je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, naglasila je da je racionalizacijom troškova unutar jedinica lokalne samouprave podržano 40 infrastrukturnih projekata koji su dugo čekali na implementaciju.

“To su projekti koji su dugo stajali i onda su načelnici i gradonačelnici odredili čemu treba dati najveći prioritet na lokalnom nivou. Važna komponenta bila nam je i pružanje podrške ekonomskom lokalnom razvoju, a to podrazumijeva podršku koja je pružena postojećim preduzećima, te startup i novim kompanijama. Cijela ta inicijativa urodila je plodom i tu možemo vidjeti i koliko znači zajednički rad lokalnih zajednica i preduzeća”, kazala je Nedera.

 

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment