SwissBiHSwissBiH

Prva sveobuhvatna analiza stanja javnog prijevoza u KS-u nakon 20 godina


Autor: Anera

Javni prijevoz je najozbiljniji problem u Kantonu Sarajevo koji će Vlada KS rješavati što je prije moguće, rekao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta na današnjem skupu o javnom prijevozu koji je organizovalo ovo ministarstvo u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Kako je naveo ministar, potrebna je prvenstveno kvalitetna detekcija stanja javnog prijevoza a pomoć u tome pružila je jedna od najpoznatijih Japanskih konsultantskih firmi Nippon Koe.

Njihovi konsultanti su tokom marta i aprila ove godine, prema odobrenju Japanske vlade i glavnog ureda JICA, boravili u KS-u radi prikupljanja podataka o javnom prevozu, u sklopu projekta tehničke saradnje za “Razvoj javnog gradskog saobraćaja sa ciljem povećanja mobilnosti stanovništva i smanjenja zagađenja zraka na području Kantona Sarajevo”.

“Mi nažalost ne raspolažemo adekvatnim podacima, posljednji su iz 1999. godine a to je potpuno nerelevatno u odnosu na broj putnika i vozila javnog prijevoza, naselja u kantonu itd. Radni materijal koji smo dobili od konsultanata poslužit će Ministarstvu i Vladi za donošenje kvalitetnih zaključaka i najboljih rješenja za javni prijevoz”, istakao je ministar.

Po njegovim riječima, narednih dana bit će objavljeni tenderi za nabavku 25 novih trolejbusa, kao i  rekonstrukciju tramvasjke pruge od Ilidže do Marin Dvora, a slijedi i nabavka novih minibusa za Gras.

“Krajem godine očekujemo raspisivanje javnog poziva za nabavku novih tramvaja, za što imamo obezbijeđena sredstva, ali ne i podlogu. Ovo što radimo u saradnji sa Japanskim firmama i agencijama je podloga da, dok čekamo vozila, možemo riješiti  novi raspored linija, koji je trenutno neadekvatan kao i tarifni sistem je identičan 15 godina i nefunkcionalan. Do kraja ove godine ćemo riješiti taj dio, tako da, kada krene isporuka novih vozila i rekonstrukcija tramvajske pruge, imamo nova vozila na novoj mrežnoj liniji, sa novim redom linija”, naveo je ministar Šteta.

Kroz analize se prikupljaju razni podaci, između ostalog o popunjenosti vozila javnog prijevoza, u kojim terminima i gdje putnici najviše izlaze itd. Na bazi prikupljenih podataka moći će se adekvatno odgovoriti koliko često i u kojim pravcima vozila javnog prijevoza se trebaju kretati, dodao je ministar Šteta.

Podsjećamo da je Vlada Japana u aprilu 1998. godine donirala KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo 50 autobusa, 10 zglobnih autobusa, 15 minibusa i pet minibusa namijenjenih za prijevoz invalidnih osoba, te opremu, alat i rezervne dijelove. Ukupna vrijednost te donacije iznosila je 12,5 miliona dolara i ta donacija predstavlja najveću bespovratnu investiciju u razvoj javnog prevoza u poslijeratnom Sarajevu. Također u više navrata su donirani razervni dijelovi za održavanje doniranih vozila.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment