Ovo je ujedno i prvi put da su glavni grad BiH i grad u centralnoj Saudijskoj Arabiji povezani zračnim putem, a ovaj sezonski let će od danas biti obavljan jednom sedmično, i to do 27. avgusta.

 

Kako prenosi portal Exyuaviation NewsSulaiman bin Abdullah Al-Shiddi, direktor Al-Shiddi grupacije koja je vlasnik kompanije FlyBosnia, kazao je kako je broj turista koji u Bosnu i Hercegovinu dolaze iz Saudijske Arabije u posljednje tri godine značajno porastao.

– Prošle godine zabilježena je brojka od 25.000 turista, u poređenju sa brojkom od 15.000 u 2018. godini i 7.000 turista gorinu ranije. Jedna od prepreka za rast su svakako vize, međutim na tom polju značajni napori su već uloženi od strane saudijskih i zvaničnika BiH. Na primjer, troškovi vize smanjeni su sa 1.000 rijala na 400, što je razumna cijena – kazao je Al-Shiddi.

On je dodao da arapski turisti još uvijek nisu potpuno otkrili Bosnu i Hercegovinu.

– Broj putnika iz Saudijske Arabije koji su posjetili Bosnu i Hercegovinu kreće se oko 35 posto. Ostatak putnika nije upoznat sa ovom važnom evropskom zemljom, punom ljepote i kulturnog nasljeđa – kazao je Al-Shiddi, prenosi sajt Exyuaviation News.

Izvor: BiznisInfo.ba