SwissBiHSwissBiH

Ruska kompanija mogući partner bijeljinskog Orla


Autor: Anera

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je u Bijeljini da bi strateški partner za preduzeće “Orao” mogao biti poznat do kraja avgusta ili do početka septembra.

– Pismo premijera Republike Srpske u vezi sa pitanjem strateškog partnera predsjedniku Srbije je poslato i očekujemo ovih dana odgovor, a, s druge strane, u pregovorima smo i sa ruskom kompanijom “Roštek” – rekao je Petričević novinarima nakon sastanka sa vršiocem dužnosti direktora “Orla” Biljanom Marković.

On je dodao da će krajem avgusta sa predstavnicima ruske kompanije u Banjaluci biti održan sastanak na kojem će biti riječi o “Orlu” i drugoj namjenskoj industriji.

Petričević je podsjetio da je na nedavnom Sajmu vojnog naoružanja u Beogradu Republika Srpska imala svoj štand, te da je 13 privrednih subjekata imalo prezentaciju svojih proizvoda, među kojima “Orao”.

– Ovo je moja prva posjeta “Orlu” gdje sam upoznat o njegovim kapacitatima i proizvodima. Bila je to i prilika da sagledamo buduće aktivnosti koje oni na svojim ugovorima imaju – rekao je Petričević i dodao da je bilo riječi i o proširenju usluga “Orla” koje bi mogle biti realizovane posredstvom Ministarstva odbrane Srbije.

On je ocijenio da je neophodno istovremeno tražiti što bolja rješenja i što veće upošljavanje kapaciteta “Orla”.

Specifičan i rijedak kapacitet

Marković je rekla da je saradnja sa Vladom Republike Srpske u poslednje vreme intenzivirana s ciljem dugoročnog rješavanja statusa “Orla”.

– Posjeta premijera, a potom ministra jeste u tom smjeru da bi se kontakti sa Ministarstvom odbrane Srbije i ruskim partnerima ubrzali, te da bi se znao konačan status kompanije, odnosno da bi što prije budućnost “Orla” bila vidljivija – rekla je Marković novinarima.

Ona je navela da se sa svih strana ulažu maksimalni napori kako bi se dugoročno riješilo pitanje “Orla”, podsjetivši da je to specifičan i rijedak kapacitet, ne samo za Republiku Srpsku, nego za namjensku industriju uopšte.

– Pod krovom “Orla” nalaze se specifični kapaciteti, a ljudi koji rade ovdje su sa prostora Sarajevsko-romanijske regije, koji su najvećim dijelom došli poslije rata – rekla je Marković.

Petričević je sa saradnicima nakon sastanka sa rukovodstvom “Orla” obišao proizvodne kapacitete ove kompanije.

 

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment