SwissBiHSwissBiH

Ruske zalihe zlata na izdisaju – Prijeti nestašica dragocjenog metala


Autor: SwissBiH

Pavel Gračov, generalni direktor najvećeg ruskog rudnika zlata Poljus, upozorio je da se zalihe zlata u zemlji ubrzano iscrpljuju, te da očekuje da će rudarske kompanije iscrpiti svoja nalazišta u naredne dvije decenije.
****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****
Prema Gračevu, ruska nalazišta zlata trenutno iznose oko 8.000 tona, a godišnja proizvodnja je oko 330 tona, prenosi Raša tudej.
– Ako se ovaj trend ne preokrene, industrija zlata bi mogla da se suoči sa strukturnim nedostatkom sirovina u narednih deceniju ili dvije – rekao je on, dodajući da je Poljusu ostalo depozita zlata za još 37 godina proizvodnje.
Gračev je naglasio da su se neobnovljivi nacionalni resursi zlata prepolovili u proteklih nekoliko godina sa 62% na 30%.
On je pozvao na povećanje privatnih ulaganja u geološka istraživanja kako bi se preokrenuo aktuelni trend smanjenja zlatnih resursa.
Ranije ove godine, Poljus je najavio planove za povećanje proizvodnje u naredne dvije godine usljed globalnog oporavka od pandemije. Ova rudarska kompanija je predvidjela neznatno smanjenje proizvodnje u 2021. godini zbog pada količine rude zlata u nekim od svojih sibirskih rudnika, ali je izrazila nadu da će se proizvodnja oporaviti 2022. i 2023. godine
Izvor; EKapija
Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nasKomentar-Kommentar-Comment